Все повече гръцки фирми се "изселват" в съседна България. С драматични последици за самата Гърция, констатира Марианти Милона в репортаж на "Дойче веле"

Само в Петрич вече има стотици гръцки фирми. Една от тях е фабриката за обувки на Костас Аманатидис, който определено не съжалява, че навремето се е решил на тази стъпка:

"Тук всичко е съвсем различно в сравнение с Гърция. Всичко функционира по-добре - и държавата, и данъчната служба, и законите. Плащаш си данъците и нямаш никакви проблеми. Никой не иска от теб да плащаш повече от това, което дължиш", казва предприемачът и добавя, че още преди 20 години процедурата по регистрация на фирма е продължавала не повече от 10 дни.

При това тогава България още не беше в ЕС, подчертава Костас Аманатидис.

На драго сърце бих се върнала, но... 

Гръцкият предприемач има много високо мнение за българската държава и нейния бюрократичен апарат. И той определено не е единственият, който мисли така. Модната дизайнерка Мария Пападополу наскоро е открила мълък шивашки цех в Петрич.

Германските й клиенти започнали да произвеждат в Китай, в резултат от което поръчките намалели. Така Мария се видяла принудена да напусне Гърция и да премести производството си в България.

"На драго сърце бих се върнала в Гърция. Но при тази данъчна политика е невъзможно да правиш бизнес", казва гъркинята пред "Дойче веле".

Данъчният консултант Димитрис Михелакис познава добре дилемата, пред която са изправени гръцките фирми. Преди време той решава да се премести в България, за да им помага на място. Михелакис е убеден, че именно хаотичната данъчна система в Гърция тласка тамошните фирми да напускат страната.

"Тук данък общ доход е 10%, а в Гърция - 35. Има разлика, нали? Да не забравяме и постоянните промени в гръцката данъчна система. Държавата определя дадена данъчна ставка, но ако сметне, че тя не е достатъчна, просто я повишава", казва Михелакис и си спомня как през 2015 г. гръцките власти изведнъж вдигнали данък общ доход - и то по средата на лятото, когато той вече бил приключил с данъчните декларации.

Една от ставките се вдигна тогава от 27,5 на 55%, разказва данъчният консултант.  Предприемачите, останали в Гърция въпреки тежката финансова ситуация, са задължени сега - заради контрола върху движението на капитали - да откриват банкови сметки в чужбина.

Производителят на бельо Христос Димитриадис съзира в тази мярка някакъв таен план на ЕС. И други предприемачи мислят като него. Повечето бизнесмени в Гърция са убедени, че страната ни е жертва на заговор, казва Димитриадис и добавя:

"Има примери по цял свят. Има например държави, които бяха преструктурирани в името на евтината работна ръка. Други страни пък бяха превърнати в инвестиционни оазиси. А Гърция? Какви са плановете им за нея? Страна за отдих? Или може би лагер за бежанци? Поне да ни кажат, за да знаем какво ни очаква. В момента тук няма нищо, заради което да си струва да останеш", казва предприемачът.

"Благодарим на Гърция, че създаде у нас 100 хил. работни места"

България ме спаси, казва един гръцки предприемач, прехвърлил бизнеса си отвъд границата. Като него има хиляди, става ясно от репортаж на АФП, в който се изтъкват привлекателните страни на България.

Собственикът на фабрика за облекло Панделис Филипидис смята, че кризата на гръцките фирми не е породена единствено от лошата данъчна политика. Според него основната причина се корени в неправилната инвестиционна политика на предишното гръцко правителство.

"От самото начало държавата подходи неправилно към дълговата криза и на практика изостави предприемачите. Правителството имаше само една цел - да спаси банките", казва Филипидис.

Нищо чудно тогава, че гръцките фирми продължават да бягат - към България, Сърбия, Албания, Турция. Гръцкият финансов експерт Янис Зопасис бие тревога и призовава гръцкия политически елит да преосмисли стратегията си.

Преди няколко дни Зопасис каза следното в тв интервю: "Неслучайно от България ни казаха: Благодарим на Гърция, че създаде у нас 100 хил. работни места. И това ако не е повод да се събудим!".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"