В началото на седмицата, по-малко от два месеца след пускането на новия си модел смартфон, "Самсунг" прекратиха производството му заради неотстраним дефект. Това ли е технологичният провал на годината?

"Самсунг" прекратиха напълно производството на Galaxy Note7 заради трайни проблеми със сигурността и риск от взрив на телефоните. Южнокорейският гигант призова да се спрат продажбите и замените, като предупреди всички притежатели на този модел незабавно да изключат апаратите. Това се отнася и за подменените през септември устройства.

Виж още: Неприятности за "Самсунг"

Galaxy Note 7, който беше представен в началото на август, трябваше да е големият удар на компанията в борбата с конкуренцията отвъд океана, припомня БНТ. Инциденти със самозапалване я принудиха месец по-късно да обяви изтегляне на 2,5 млн. бройки от хитовия модел.

На потребителите бе предложена замяна, но проблемът не бе решен. Само седмица след като сменил своя телефон, Майкъл Клеринг от Кентъки се събудил в четири през нощта от дим в спалнята си. Мъжът разказва:

"Телефонът ми гореше. А беше подменен, трябваше да е безопасен..."

Миналата седмица пътнически самолет беше евакуиран на летището в Луивил малко преди излитане, защото новият - и изключен - телефон на един от пасажерите започнал да пуши.

Виж още: И новият iPhone се самовзривява

Смяташе се, че проблемът е в батерии и техният доставчик беше сменен, но очевидно става въпрос за по-мащабен производствен дефект, който може да се окаже различен от първоначалния. Пълното спиране на модела ще струва 17 млрд. долара и може да засегне доверието в други продукти на "Самсунг".

По данни на производителя в Европа са били приети 45 хил. предварителни поръчки, най-вече във Великобритания.

Сигурността на потребителите у нас е гарантирана, защото все още продажбите на Samsung Galaxy Note7 у нас не са започнали официално, уверяват от компанията в съобщение до медиите във връзка с решението за спиране на новия продукт.

От представителството им пишат, че "в полза на безопасността на нашите клиенти, ние спряхме продажбите и подмяната на Galaxy Note7 на глобално ниво и следователно спряхме производството на устройствата".

Уточняват, че: ако все пак има български потребители, които притежават оригинален или подменен нов Galaxy Note7, трябва да изключат устройството, да не го използват и да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на номер 0800 111 31 възможно най-скоро.

Би Би Си съобщава, че се очаква собствениците на злополучния смартфон да могат да върнат закупените устройства, срещу което

платената сума да им бъде възстановена или да получат друг модел

Анализатори коментират, че този ход е бил крайно необходим, за да се намалят до минимум щетите върху репутацията на марката и компанията, която е най-големият производител на смартфони в света. В понеделник говорител на "Самсунг" все още твърдеше, че употребата на Galaxy Note7 е безопасна, но ден по-късно беше взето най-радикалното решение.

Това обаче ще има последици и върху южнокорейската икономика, конкретно върху износа на страната. На карта е заложено също така потребителското доверие - в дългосрочен план.

Виж още: "Самсунг" се подиграва с iPhone 6 в серия реклами

"Причината хората да предпочитат марки като "Самсунг" и "Епъл" е надеждността на техните изделия. Така че в този случай последствията върху имиджа на този бранд са неизбежни", прогнозира експерт пред Би Би Си.

Параметрите на Galaxy Note7

- Иновативна система за отключване с поглед благодарение на вградения скенер, който разпознава ириса на своя притежател и според производителя дава началото на нов етап в разработките за защита на личните данни.

- Първият модел от серията Note със сертификат IP68, който гарантира че устройството е прахо- и водоустойчиво.

- 5,7-инчов извит QHD Super AMOLED дисплей.

- Батерията с капацитет 3,500 mAh.

- 12 мегапиксела основна камера с технология Dual Pixel, която може да записва видео с 4K резолюция, плюс 5-мегапикселова предна камера, подходяща както за висококачествени селфита, така и за видеоконферентни разговори.

- Размери: 153,5 x 73,9 x 7,9 мм, 169 г

С вградените си 64GB памет и 8-ядрения си процесор, които гарантират бързина при извършване на няколко операции едновременно, телефонът е по-мощен от всякога, изтъкваха търговците.

У нас цената му без договор беше 1650 лв., а с най-скъпия тарифен план: 50 лв. на месец, или 1100 лв. в брой за двегодишен абонамент.

Сега той се превръща в колекционерска вещ, заключава Би Би Си.

Източник: БНТ, Би Би Си