В програмата на кино-литературния фестивал са няколко негови филма по книги от автори като Макс Фриш, Марсел Пруст и Маргарет Атууд - сред тях и "Историята на прислужницата", заснет много преди отличения с "Еми" сериал (видео)

Фолкер Шльондорф е сред чуждестранните гости на фестивала "СинеЛибри" и тази седмица получи в София наградата за цялостен принос към киното и литературата.

Големият германски режисьор става лауреат на приза "заради огромната вътрешна енергия, интелигентност и страст, с които одухотворява и пренася на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена... с продуктивна и неизтощима фантазия", обясняват организаторите.

Известен с фразата "Киното е светлина, сянка, движение", той е сред най-изтъкнатите фигури на европейското кино, спряган като един от  основоположниците на "новата вълна" в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови адаптации на голям екран като "Тенекиеният барабан" по Гюнтер Грас, "Изгубената чест на Катарина Блум" по Хайнрих Бьол, "Горски цар" по Мишел Турние.

Статуетката му беше връчена преди прожекцията на неговия най-нов филм "Завръщане в Монтаук", по мотиви от повестта "Монтаук" на швейцарския писател Макс Фриш. Драмата, копродукция между Германия, Франция и Ирландия, пренася зрителите в зимен Монтаук, на южния бряг на Лонг Айланд.

На ветровития плаж има два шезлонга - два шезлонга в очакване на двама души, които дълго време са били изгубени един за друг. Той (Стелан Скарсгард) е писател и е дошъл от Берлин. Тя (Нина Хос, "Най-търсеният човек") работи като юрист в Ню Йорк. Преди много години са имали краткотрайна афера, но са били твърде млади, за да осъзнаят, че са срещнали любовта на живота си. Сега двамата са отново в Монтаук, обзети от съжаление и надежда...

Панорамата с филми на Шльондорф в рамките на "СинеЛибри 2017" включва още три екранизации:

"Историята на прислужницата" пренася на голям екран дистопичното произведение от Маргарет Атууд, което неотдавна беше превърнато и в драматичен сериал, отличен на тазгодишните награди "Еми".

Версията на Шльондорф е по сценарий на британския драматург Харолд Пинтър и датира от 1990 г. В главната роля е покойната Наташа Ричардсън, участват още ветераните Фей Дънауей и Робърт Дювал, Ейдън Куин (сериала "Елементарно, Уотсън") и Елизабет Макгавърн (сериала "Имението Даунтън").

Действието се развива в близкото бъдеще в измислената република Гилеад, където религиозното мракобесие е взело връх, свободното общество е в разпад на фона на масово насилие, а безплодието е завладяло планетата като чума...

Млада жена на име Офред (Кейт) е наказана заради опита си за бягство и е принудена да стане прислужница в домакинството на Командира - мъжа, който са й отредили. Работата й се изразява в това да обслужва сексуалните му интереси и да му ражда деца. Междувременно Кейт е привлечена от Ник, неговия шофьор...

Последната прожекция на "Историята на прислужницата" на "СинеЛибри" в София е в петък, 20 октомври, от 20 ч. в кино "Влайкова".

"Хомо Фабер" (1991) по емблематичния роман от Макс Фриш е с участието на Джули Делпи, Барбара Сукова и американския драматург Сам Шепард, който почина неотдавна. Героят му, инженер Валтер Фабер, оцелява след катастрофа със самолет и продължава пътуването си с кораб. На борда среща младата Сабет.

Двамата изпитват странно привличане един към друг и се впускат в страстно приключение. Фабер бавно и мъчително започва своето "пътуване към себе си", "завръщане" към загубения рай на човешката общност, на благодатната спойка с природата и себеподобните. Но съдбата му е приготвила сурова изненада...

Прожекции на "Хомо Фабер":

сряда, 18 октомври, кино "Одеон", 18,30 ч.
четвъртък, 19 октомври, "Евросинема", 19,30 ч.,
събота, 21 октомври, кино "Влайкова", 20 ч.,
неделя, 22 октомври, Културен център "G8", 19,30 ч.

"Една любов на Суан" (1984) е романтична драма по монументалната творба "По следите на изгубеното време" от Марсел Пруст. Филмът е копродукция между Франция и ФРГ, сценарият е на Питър Брук и Жан-Клод Кариер, а ролите се изпълняват от Джеръми Айрънс, Ален Делон, Фани Ардан, Орнела Мути, Мари-Кристин Баро.

През 1890 г. елегантният и образован Шарл Суан попада в най- висшите кръгове на френското общество в Париж. Влюбва се в красива куртизанка и въпреки предупрежденията на приятелите си, й се посвещава изцяло. Всички наоколо са безкрайно любезни, но Суан никога повече няма да бъде един от тях... 

"Една любов на Суан" е с последни прожекции в София на 19 октомври, четвъртък, в кино "Влайкова" от 20 ч. и на 22 октомври, неделя, в "Евросинема" от 18,15 ч.

Източник: CineLibri