От двете партиди яйчен прах, замърсен с инсектицида, които са били внесени у нас от Германия, са произведени над 37,5 тона сладолед плюс десетина тона майонеза. Колко от тях сме изяли?

Къде е яйченият прах, заразен с фипронил, който е бил внесен у нас от Германия? След първата партида от 500 кг втора пратка със същото количество е била открита в склада на фирмата получател. От нея са били усвоени "едва" 93 кг яйчен жълтък на прах, с който са произведени около 12,5 тона сладолед, които вече са изтеглени от пазара. Останалите 407 кг са унищожени.

От първата пратка, дистрибутирана до две производствени предприятия, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри в наличност само 64 кг жълтък на прах, който също беше поставен под възбрана и насочен за унищожаване.

Виж още: Какво има в българската майонеза

Част от останалото е била вложена, в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%), при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, констатираха в края на миналата седмица контролните органи, които продължиха проверките за останалите няколкостотин килограма, в какви храни е използвана суровината и пътя на тяхното разпространение.

На фирмите производители са били връчени предписания да спрат незабавно реализацията и да изтеглят от пазара наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах - и почти всички количества, разпространени в търговската мрежа, вече са отзовани, увериха от БАБХ.

"Вложеният яйчен прах в сладоледа и майонезата е в изключително малки количества - 0.9 грама на 100 грама продукт, абсолютно минимален риск за потребителя. И двата продукта - майонеза и сладолед, не се консумират всеки ден в големи количества и затова няма риск", опита се да успокои ситуацията Камен Николов, който ръководи Областната дирекция по безопасност на храните в София-град.

Виж още: Няколко рецепти за домашен сладолед в Kulinaria.bg

Оказва се всъщност, че първите 500 кг яйчен прах, замърсен с фипронил, са били внесени още преди половин година, а институциите у нас са получили предупреждението за това едва този месец, на 11 август, когато Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) оповести, че у нас е дошла нотификация за заразената партидата от Германия.

Тогава от БАБХ съобщиха, че действат за установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне от пазара при наличие в търговската мрежа. При данни за замърсяване с фипронил следва лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни са под официален контрол.

На извънреден брифинг в петък, 18 август, д-р Камен Николов отказа да назове фирмите производители, тъй като "такъв е законът. Имаме писмо от Министерството на здравеопазването, от правния отдел, че не можем да назоваваме фирми".

Виж още: Скандалът със заразените яйца се разраства

От БАБХ не могат да установят и какво количество сладолед и майонеза с фипронил са вече продадени, тъй като търговските партньори на производителите в цялата страна са над 2000. Все още не е ясно и защо предупреждението от Германия за опасния продукт е дошло толкова късно, допълва БНР.

Междувременно властите предприеха и превантивни мерки в птицефермите, макар че у нас ветеринарномедицински препарати, съдържащи фипронил, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, вкл. кокошки носачки. Заедно с браншовите асоциации на птицевъдите от агенцията започнаха проверки за забраненото вещество във всички птицеферми, които отглеждат кокошки носачки. Вземат се и проби за лабораторни анализи.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ, предупредиха от БАБХ. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

Какво представлява яйченият прах? Той се разтваря с вода и се влага в производството на храни като майонеза, козунаци, кексове, палачинки, дребни сладки вместо пресни яйца, от хигиенни съображения. 1 кг от него се равнява на 100 кокоши яйца.

Източник: МЗХГ, БАБХ, БНР, БНТ