Брад Пит взе статуетката като продуцент на "12 години в робство"; "Гравитация" победи в най-много категории - седем; най-добрите актьори са Матю Макконъхи, Кейт Бланшет, Джаред Лето и Лупита Нионго

Всички заслужават не само да оцеляват, но и да живеят, заяви от сцената режисьорът Стив Маккуин, като посвети филма на хората, преживели робство в миналото, но и на онези 21 млн., които оцеляват като роби в наши дни.

Заедно с Брад Пит британецът е един от петимата продуценти, които получиха статуетките за най-добър филм. Номинираният в девет категории "12 години в робство" спечели още два "Оскара" - за автора на сценария Джон Ридли, адаптирал едноименните мемоари на Соломон Нортъп от 1853 г., и за актрисата Лупита Нионго (в поддържаща женска роля).

Виж още: Най-любопитното от номинациите за "Оскар 2014"

Ден по-рано дебютантката от Кения отпразнува 31-вия си рожден ден на наградите за независимо кино "Индипендънт спирит", където филмът триумфира с общо пет отличия. Сега блестеше в бледосиня рокля "Прада", ушита специално по неин модел.

"Гравитация", който имаше 10 номинации за "Оскар", спечели седем от тях - в категориите за визуални ефекти, монтаж, звук и звуков монтаж, за операторското майсторство на Емануел Любецки, за музиката на Стивън Прайс и режисурата на Алфонсо Куарон (поделил си и наградата за монтаж).

Виж още: Как е заснет "Гравитация"

Другото заглавие с 10 номинации - "Клубът на купувачите от Далас" (Dallas Buyers Club), донесе очаквано първите "Оскари" в кариерата на Матю Макконъхи и Джаред Лето, съответно за главна и поддържаща мъжка роля. Филмът спечели и в новата категория за грим и прически.

Преди да си получи статуетката, Матю Макконъхи излезе на сцената заедно с актрисата Ким Новак ("Шемет" на Хичкок, 1957 г.), за да връчи наградите за анимация. Те бяха присъдени на френския късометражен филм "Г-н Юбло" (Mr. Hublot) и пълнометражния "Замръзналото кралство", пореден хит на "Дисни" - и първият с "Оскар", който не е продукция на "Пиксар".

В конкуренция с "Ю ту" (Ordinary Love) и Фарел Уилямс (Happy) наградата за песен към филм също бе връчена на "Замръзналото кралство". На сцената Let It Go бе изпълнена от актрисата Идина Менцел, а статуетката получиха авторите Робърт Лопес и Кристи Андерсън-Лопес.

Сред предизвестените победители бяха още Кейт Бланшет - с втори "Оскар", този път за главна женска роля, в "Син жасмин" на Уди Алън. Първата й статуетка беше за поддържащата роля в "Авиаторът" (по Кино Нова на 3 март, в 14,30), където игра актрисата Катрин Хепбърн.

Дизайнерката Катрин Мартин, съпруга на режисьора Баз Лурман, дублира успеха си с "Мулен руж!" (2001), като отново спечели две награди - за костюмите и сценографията на "Великият Гетсби 3D".

Спайк Джоунс спечели "Оскар", но не като режисьор на "Тя", а за оригиналния сценарий на филма. В конкуренция с ленти от Палестина, Камбоджа, Дания и Белгия наградата в чуждоезичната категория бе присъдена на италианския "Великата красота", с прожекции на София филм фест, вкл. в зала 1 на НДК (16 март, 20,30 ч.).

При документалните ленти бяха отличени късометражният The Lady In Number 6: Music Saved My Life, чиято героиня си отиде преди дни на 110-годишна възраст, и показваният у нас "На крачка от славата".