Големите мултинационални компании ще трябва да огласяват какви данъци плащат във всяка от 28-те държави членки

Всяка компания на територията на ЕС с годишна печалба над 750 млн. евро трябва да разкрива данъчна информация за дейността си в 28-те страни членки. Предложението е на Европейската комисия и предвижда корпорации като "Гугъл", ИКЕА, "Амазон" и др. да публикуват данните в уебсайтовете си за период от пет години.

Брюксел смята, че политиката на прозрачност ще намали укриването на данъци чрез сложни счетоводни схеми, които водят до загуби от 50-70 млрд. евро годишно за бюджетите на европейските държави, информира БНР.

Предложението ще доведе до значителни промени, заяви в Страсбург еврокомисарят по финансовата стабилност Джонатан Хил и поясни: "Става дума за големи мултинационални компании извън Европа, които явно плащат дребни суми данъци в държави, където генерират огромни печалби." 

Европейският парламент обсъждаше на сесията си дали съществуващите мерки в ЕС срещу укриване на данъци и пране на пари са достатъчни.

Хил обеща в скоро време Еврокомисията да предложи как точно да бъдат определени държавите, наричани "данъчни убежища". Те ще бъдат подреждани по специални критерии в черен списък на офшорните зони, който ще е валиден за целия ЕС.

Виж още: "Панамските документи" - как световният елит си пере парите

Източник: BNR.bg