Европейският съюз реши да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море

Заради последните трагични инциденти в този регион, ще бъде значително увеличен и капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал, информира БНР.

На върховния представител за външната политика Федерика Могерини е възложено да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, 

която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки

Срещата очаквано завърши без конкретно решение определена част от бежанците да бъдат прехвърляни от страните-входни пунктове към други държави от Евросъюза, а преседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни:

Това ще се прави на доброволен принцип - на този етап трябва да е доброволно, защото нямаме правна база, която да ни позволи да наложим нещо подобно. Днес страните членки не поеха конкретни ангажименти, но очаквам това да стане в следващите седмици.

Още конкретни мерки ще бъдат предложени през следващия месец, когато Европейската комисия ще обяви новата стратегия за миграцията. Държавните и правителствени ръководители ще се върнат отново към темата на редовното си заседание през юни.

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз заседаваха извънредно заседание в Брюксел, 

за да търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море

Срещата беше свикана, след като в неделя 800 имигранти загинаха при корабокрушение на път за Европа.

Източник: БНР