Неправилното съхраняване на продукцията прави така, че 1/2 от плодовете и зеленчуците се скапват преди да стигнат щандовете

Около половината българска земеделска продукция се изхвърля още преди да стигне до магазините. Основна причина за това е, че и така дефицитните български плодове и зеленчуци не се съхраняват добре и буквално се сваряват в летните горещини в найлоновите торби, в които производителите ги доставят на борсата. Това заяви д-р Светозар Василев в интервю за в. "Монитор".

Неправилното съхраняване

По негови думи особено страшно става, ако стоката не се купи веднага и се налага да престои една-две нощи в тържището, в буса или в багажника на колата, като в такъв случай "потичат реки от сокове и кал".

Според д-р Василев, за да се съхрани продукцията качествено, е необходимо българските земеделци да се обединят. Само по този начин може стоката след това да достигне до големите търговски вериги и дори на западноевропейските пазари, смята д-р Василев.

Виж още: 64% от всички хранителни продукти на пазара са вносни

80% вносни плодове и зеленчуци

Според Марияна Милтенова от Националния съюз на градинарите в България в момента 80% от всички плодове и зеленчуци на пазара са вносни.

По нейни думи съществува дисбаланс между отделните сектори заради субсидиите, които получават. Още по-голям е станал проблемът, когато бе отрязан достъпът на производителите до пазара в Русия, а на наша територия бяха доставени излишните количества зарзават от Холандия, Полша, Испания, Италия и други страни от ЕС.

Виж още: Изчезва ли българското производство?

През миналата година у нас са отглеждани зеленчуци на 29 621 ха, а производството е над 522 хил. тона. Производството на домати е достигнало 120 хил. тона, като това е най-отглежданият у нас зеленчук, следван от краставици и пипер.

Аграрната статистика показва, че производството на картофи намалява спрямо 2013 г. с 29%.
Овошки пък се гледат на 25 977 ха, а производството е 168,5 хил. тона. Общото производството на плодове намалява с 20% спрямо 2013 г., като най-осезаемо е при черешите и нектарините.

Източник: в. "Монитор"