84% от месото и 78% от плодовете не се произвеждат в България

Общо 64% от всички хранителните стоки на българския пазар са вносни, като 84% от месото и 78% от плодовете и зеленчуците, които купуваме, не са българско производство.

Това съобщи председателят на съюз "Произведено в България" Лукан Луканов по време на дискусия "Вкуси България", посветена на проблемите на българската хранителна индустрия.

Все по-малко български храни

Данните са на Българската стопанска камара от преди няколко години, като според експертите днес ситуацията е още по трагична. Те препоръчаха държавата да намери начин подобно на останалите европейски страни, без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимул на българското производство.

Мерки за засилване на българските производители

Сред мерките са: активизация на българските митници, които да контролират вноса от трети страни и по активна дейност на Агенцията по храните, която не трябва да проверява само българските производствени предприятия, а да влезе в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

В отговор министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на Икономиката, на финансите и на здравеопазването.

Виж още: Едва 14% от плодовете и зеленчуците на пазара са български

Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов закон за храните. Това е крайно необходимо, защото например в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар, акцентираха и представители на браншови организации.

Източник: БНР