Дебатът за визовия режим спрямо двете държави идва седмица преди посещението на американския президент в Европа

Европейската комисия обмисля дали да изиска от американските и канадските граждани да кандидатстват за визи преди пътуване до блока, ход, който може да повиши напрежението докато Брюксел договаря търговски пакт с Вашингтон, пише "Дейли мейл".

От всички държави в ЕС само Великобритания и Ирландия имат право на отказ от общата визова политика на ЕС, а Европейската комисия трябва да реши до 12 април дали да изисква визи от гражданите на страни, които имат подобни изисквания към една или повече членки на ЕС.

Вашингтон и Отава изискват входни визи от румънци и българи, чиито държави се присъединиха към ЕС през 2007 г. Съединените щати изключват също хърватите, гърците и поляците от схемата за премахване на визите, предлагана на други граждани на ЕС.

"Политически дебат и решение очевидно са необходими за такъв важен въпрос. Но има реална възможност ЕС да въведе визи за американци и канадци", коментира източник от Европейската комисия. 

Дали такава стъпка би била практична, обаче, е подвъпрос предвид това, че тя би засегнала сериозно туристическа индустрия на ЕС.

Виж още: Затягаме режима за визи на бизнесмени извън ЕС​

Визовата политика на Канада не се основава на реципрочност, заяви миграционната служба на страната. Румъния и България не отговарят на критериите за свободно пътуване, които включват въпросите на миграцията, сигурността на документите за пътуване, обществената безопасност, управлението на границите и правата на човека, добави службата.

Мисията на САЩ в Брюксел подчерта, че всяко предложение на Европейската комисия за въвеждане на такива визи би могло по-късно да бъде отменено от Европейския парламент или на Европейския съвет.

Дискусията ще се проведе във вторник, малко повече от седмица преди президентът на САЩ Барак Обама да пристигне в Европа.

Източник: "Дейли мейл"