Първите музикални награди на YouTube бяха раздадени на церемония в залата Pier 36 в Ню Йорк.

Номинациите се основават на прегледи, харесвания, споделяния и абонаменти за канали, а победителите бяха определени с интерактивно гласуване от потребителите на сайта. 

Виж още: YouTube отся популярните, сега ти избираш кои са най

Водещи на церемонията бяха актьорът Джейсън Шварцман и музикантът Реджи Уат, а режисьор - Спайк Джоунзи ("Да бъдеш Джон Малкович")

Отличието за дебют на годината отиде при Макълмор и Райън Луис, които по-рано триумфираха на видеонаградите на MTV, а за Европейските музикални награди този уикенд имат цели пет номинации

Клип на годината стана I Got a Boy на южнокорейската група Girls Generation. 

За Изпълнител на годината бе определен Еминем, който представи на сцената песента си Rap God. В момента рапърът дели с Риана и първото място в британската класация за сингли със съвместното им парче Monster

Новият му албум The Marshall Mathers LP 2 излиза този вторник, 5 ноември. Негови изпълнителни продуценти са Д-р Дре и Рик Рубин, който е работил по първия сингъл - Berzerk, пуснат още в края на август.

Цигуларката Линдзи Стърлинг, чиято кариера тръгна точно от платформата за видео споделяне, получи отличието за отзвук на годината заради кавъра на Radioactive на Imagine Dragons, осъществен заедно с вокалната група "Пентатоникс".

Видеоклиповете й са уникални съчетания от класическа цигулка с разнообразни неочаквани музикални стилове - от поп и хип-хоп до дъбстеп. На церемонията тя изпълни друго свое парче, Crystallize.

Призът за YouTube феномен отиде при I Knew You Were Trouble на Тейлър Суифт.

Дейсторм Пауър със See Me Standing взе приза за Иновация на годината. Един от най-популярните музиканти в YouTube днес, неговите ежеседмични видеоклипове съдържат рап, песни и ремикси.

Една от запазените му марки е създаването на оригинално съдържание въз основа на предизвикателства и предложения от абонатите в YouTube - например рап по азбучен ред или споменаване на различни заглавия на филми. 

На сцената на музикалните награди се качиха още Лейди Гага с Dope, Arcade Fire с песента си Afterlife, M.I.A., Тайлър Да Криейтър, Ърл Суичър и Walk Off the Earth.