Страната ни е в челната четворка на планетата по експорт на рапица, слънчоглед и патешки пастет, обобщава в. "Сега", който отбелязва, че данните на БСК отново разбиват често повтаряния мит, че страната ни не произвежда нищо

За първи път изделията на електротехниката и електрониката са №1 в експортната листа на България, като са изместили досегашните лидери - петролните продукти и медта. Това разкрива редовното проучване на Българската стопанска камара (БСК) за мястото на страната ни в световния експорт, цитирано от в. "Сега".

През миналата година български компании са изнесли електротехническо и електронно оборудване за 2,532 млрд. долара, като ръстът е 7% за година. С 2% пък е нараснал експортът на машини и апарати и с реализираните 2,083 млрд. долара вече е на трето място в експортната ни листа.

Основни купувачи на наши машини, ел. техника и електроника са Германия, Италия, Франция. Изделията ни често се вграждат там, а след това се реализират в целия свят.

Виж още: Най-големият износ на всяка държава по света

Данните на БСК разбиват за пореден път често повтаряния мит, че "България нищо не произвежда". Всъщност през миналата година икономиката ни е поставила абсолютен рекорд и износът на стоки е достигнал безпрецедентните 23,6 млрд. евро, коментира пред "Сега" експертът Веселин Илиев.

България е фактор в световната листа на страните износители. Малката ни страна е успяла да се намести в челната четворка на планетата по експорт на рапица, слънчоглед и соево брашно, патешки пастет, тютюн, сода, нерафинирана мед, каучукови тръби, ламарина, седалки и капаци за тоалетни чинии.

Любопитен детайл е, че през 2016 г. страната ни е станала световен лидер в износа на облекла и обувки с азбестови нишки. Стоките за близо 22 млн. долара са заминали за Полша и вероятно са отпътували някъде извън Европа, защото азбестът е забранен в ЕС.

За поредна година България е втора в света по износ на консервирани череши - годишно в чужбина реализираме продукция за около 20 млн. долара. Скорост набира експортът на друга наша стока, с която също сме втори в света - тръбопроводи от каучук, продадени за 124 млн. долара.

Макар и с лек спад в стойностния обем, за поредна година оставаме втори в света и по износ на патешкия дроб и месо. Отстъпваме от втора на трета позиция в експорта на мед и медни изделия с обем от 458 млн. долара през 2016 г.

Виж още: Кои български билки се търсят най-много в чужбина

Кориандърът, с който години наред заемахме първото или второто място по производство в света, отстъпва на шеста позиция, основно за сметка на увеличения износ от Русия.

Износът на горива и електроенергия е втори по значимост с общ обем 4 млрд. долара. Стоковата група с най-висок ръст на износа - 57%, е специалната продукция, като през миналата година са реализирани продажби за 808 млн. долара, с което тя вече заема осмо място.

Слабата диверсификация на пазарите е минус за българския износ, посочва анализът. Фирмите ни са напипали чудесни производствени ниши, но често продават само в една-две страни. Такъв е случаят с износа на спецоблекла, които продаваме само в Полша. Подобно е положението при медните изделия, кабелите за автомобили, горивата, цигарите и др.

Проучването изброява кои са групите стоки в нашата експортна листа с относително голяма добавена стойност. Сред тях са компоненти за автомобилостроенето и машиностроенето - хидравлика, машинни възли, акумулатори, лагери, кабели; електротехнически и електронни изделия, електрически ръчни инструменти; хладилници, фризери и санитарен фаянс; изчислителни машини; фармацевтични и медицински изделия; оптични изделия, сензори; софтуер за управление на процеси, игри; любителска радиотехника, сноуборд, велосипеди.

Виж още: 36% e ръстът на ИТ износа

Стоките с най-голям потенциал за ръст са лекарства, мед, слънчоглед, жито, царевица, рапица и др.

Къде сме ние

Източник: в. "Сега"