Брюксел иска и по-ефикасни процедури за несъстоятелност и освобождаване от задължения, които да намалят бюрокрацията и дългите съдебни дела

Всяка година 200 хил. предприятия в ЕС фалират, което води до загубата на 1,7 млн. работни места. Според Европейската комисия в много случаи това би могло да бъде избегнато, съобщава БНР.

Тя предлага единни стандарти при преструктурирането на предприятия в 28-те държави. По време на процедурите по реформа на дадена фирма с финансови проблеми, нейните служители ще получат допълнителни гаранции за запазване на работните си места.

Брюксел иска и по-ефикасни процедури за несъстоятелност и освобождаване от задължения, които да намалят бюрокрацията и дългите съдебни дела.

На шефовете на малки и средни фирми ще се дава втори шанс да ги възродят и да запазят персонала си. Според проектотекста на директивата предприемачите ще могат да започнат отново бизнес чрез безусловно освобождаване от дълговете им в рамките на максимален период от три години.

В момента всеки втори европеец, казва, че не иска да започва бизнес, поради страх от провал, обясни комисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Предложението цели също така и повече финансова стабилност - благодарение на новите процедури за преструктуриране ще се намали броят на фирмите, които не могат да обслужват заемите си към банките.

Директивата предстои да бъде разгледана от правителствата на съюза и от Европейския парламент.

Източник: БНР