Разликата в цените в ЕС продължава да е огромна

Един среден германец живее два пъти по-скъп живот от един среден българин. Потребителската кошница у нас продължава да е най-евтината в целия Европейски съюз.

Както и преди, можем да смятаме нивото на цените в Германия за средно за Европа. Съответният показател едва с 1,5% надхвърля средната стойност за 28-те страни от ЕС.

Изводите са направени на база данни на Федералното статистическо ведомство и обобщават стандарта на живот в Европа за миналата година.

Виж още: У нас е най-евтино спрямо целия ЕС

Най-скъпо и най-евтино

Общият извод от изследването е, че разликите в цените в Европейския съюз продължават да са огромни, макар и постепенно да се свиват.

Най-скъп продължава да е животът в скандинавските страни, като най-високи са цените в Дания. Там за покриване на всекидневните нужди хората плащат с 38% повече от средностатистическите европейци.

На Балканите пък, и по-конкретно България, продължава да бъде най-евтин животът. У нас цените на продуктите от потребителската кошница са два пъти по-ниски от средните за Европа. По-ниски са цените в Македония, но тя все още не е член на ЕС.

Виж още: България - най-много болници в ЕС, най-лошо здравеопазване

Като цяло в страните от източната част на Европейския съюз са с по-ниски цени от средното за Европа. С по-евтини са продуктите от потребителската кошница и в популярните туристически дестинации в Средиземноморието. На другия полюс са цените в Западна Европа.

Източник: "Дойче веле", Нова телевизия