Не съм се конкурирала с никого, аз бях номер 1, категорична е италианската филмова легенда, определяна навремето за най-хубавата жена на света и останала вярна на европейското кино

Джина Лолобриджида отпразнува 90-ия си рожден ден в Рим като една от най-големите италиански звезди - актриса, скулпторка, фотожурналистка, певица и секссимвол.

Честването снощи беше на прочутата търговска улица "Виа Кондоти", с червен килим и няколкоетажна торта.

Според "Холивуд рипортър" най-новото й интервю доказва, че и на тази достолепна възраст тя не е изгубила острия си език.

Запитана за съперничеството със седем години по-младата от нея София Лорен, Лолобриджида го сравнява с прословутата вражда между оперните певици Мария Калас и Рената Тебалди.

Видео: 81-годишната София Лорен в реклама на парфюм

Не съм се стремила към никаква конкуренция с когото и да било - аз бях номер 1, заявява тя пред италианския в. "Кориере дела сера".

"Успях благодарение единствено на себе си, без да имам подкрепата на някой продуцент. Всичко постигнах сама", казва 90-годишната Джина, визирайки продуцента Карло Понти, който превръща съпругата си София Лорен в звезда от международен мащаб.

Нерядко двете актриси са били описвани като конкурентки, а съперничеството им се подхранва и от европейската преса, припомня "Холивуд рипортър". Навремето Лорен заявява, че е по-надарена откъм гръдна обиколка, на което Лолобриджида отговаря, че София може да играе циганка, но никога - дама.

В миналото обаче 90-годишната примадона е твърдяла, че половинвековната "вражда" помежду им е измислена от пиарите на София...

Неуспяла художничка, скромна статистка и манекенка -

така Джина Лолобриджида определя попрището си, преди да тръгне по актьорския път. Родена е на 4 юли 1927 г. в градчето Субиако, недалеч от Рим, а след края на Втората световна война семейството й се мести да живее в предградие на столицата. Сестрите й си намират работа в универсален магазин, а тя, завършила художествено училище, рисува карикатури и влага припечеленото в уроци по пеене.

През 1947 г. обаче става първа подгласничка на "Мис Рим", което я изпраща на националния конкурс по красота. Макар че е висока едва 1,58 м, там се класира на трето място и това дава същинския тласък на кариерата й...

В киното дебютира през 1946 г. и продължава да се снима активно до началото на 70-те. Първата й сериозна роля е във "Фанфан Лалето" (1952) редом с Жерар Филип. Започва да печели рекордни хонорари, а лицето й

украсява кориците на близо 500 списания годишно

Наричат я "Мона Лиза на ХХ век", а определението "най-красивата жена на света" идва в средата на 50-те от заглавието на едноименния филм, биография на оперната певица Лина Кавалиери. Сред популярните и у нас заглавия с нейно участие е "Парижката Света Богородица" (1956), екранизация по романа от Виктор Юго, където тя играе Есмералда, а Антъни Куин - Квазимодо.

Други от известните й италиански роли са в "Провинциалистката" (1953), "Римлянката" (1954) и "Хляб, любов и фантазия" (1954) на Виторио де Сика, с когото снима и продължение.

Сред екранните й партньори са и легенди на американското кино - като Рок Хъдсън в Come September (1961) и Хъмфри Богарт в Beat the Devil (1953) на реж. Джон Хюстън.

Собственият й съпруг обаче е лекар - Милко Скофич, емигрант от Словения (тогава в рамките на Югославия), който става неин мениджър. Двамата са заедно от новогодишната нощ на 1946 г. до развода си през 1971-ва. От своя единствен брак тя има син, Милко-младши.

"Имала съм много любовници и все още имам. Много съм разглезена. През целия си живот съм имала твърде много обожатели", откровеничи Джина през 2000 г.

В интервюто си за "Кориере дела сера" тя разказва как хобито й да бъде фотожурналист я довело до запознанство с Фидел Кастро, на когото се възхищавала - но не като политически лидер, а като мъж. "За една жена остаряването е недъг, но тежките изпитания са ми дали смелост да се изправя срещу предизвикателствата", споделя Лолобриджида.

Последната й изява в киното е през 2011 г., когато идва за кратко у нас, за да участва в пародийния "Боксофис 3D" (Box Office 3D - Il film dei film) на Ецио Греджо, част от който е сниман в България, припомня в. "24 часа".

Догодина й предстои да получи дългоочакваната си звезда на Алеята на славата в Холивуд, след като навремето отказва да работи там заради заробващия актьорите договор. Още се говори как едва 20-годишна отхвърля и поканата на киномагната Хауърд Хюз (чийто живот е пресъздаден в "Авиаторът" на Мартин Скорсезе и "Правилата не важат" на Уорън Бийти)... 

За разлика от София Лорен в актива й няма "Оскар", а само две номинации за "Златен глобус" - за Buona Sera, Mrs. Campbell (1963) и няколко епизода от американската сапунка Falcon Crest (1981). Статуетки обаче не й липсват - тя е печелила седем от италианските кинонагради "Давид на Донатело".

През годините е подкрепяла множество хуманитарни каузи, а в края на 90-те, след като се пенсионира, става посланик на Организацията по прехраната и земеделието (ФАО) към ООН заедно с личности като музикантите Чучо Валдес, Юсу Н'Дур, Даян Уоруик, Мириам Макеба, Жилберто Жил, Ронан Кийтинг, Халед, Ал Бано, Ди Ди Бриджуотър.

Гладните години през Втората световна война бяха в рязък контраст с кариерата ми на кинозвезда, разказва тя през 2013 г., когато разпродава на търг цялата си колекция с бижута. Вече съм скулптор и те не ми трябват, обяснява Джина..

Разпродажбата събира за УНИЦЕФ близо 5 млн. долара, които отиват за научни изследвания в областта на стволовите клетки.