Главният прокурор на САЩ даде показанията си пред сенатската комисия, разследваща връзките на хора от екипа на Тръмп с доверени лица на Кремъл, като заяви, че никога не е говорил с руски чиновници за президентските избори

"Предположението, че съм участвал в някакъв заговор с Русия е ужасяваща и гнусна лъжа", обяви главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс, съобщи Си Ен Ен.

Сешънс даде показания под кетва пред сенатската комисия, която разследва имало ли е връзки на хора от екипа на Тръмп с доверени лица на Кремъл.

"Не знам и за каквито и да било признаци на сътрудничество с Русия по време на предизборната кампания на президента Тръмп", допълни министърът.

Разпитът идва само седмица след като пред комисията се яви бившият шеф на ФБР Джеймс Коми. Той обяви публично, че без съмнение Русия е замесена в изборите в САЩ през миналата година.

"Никога и по никакъв начин не съм имал срещи и не съм водил разговори с руски чиновници, които са засягали по някакъв начин американските избори през миналата година или някаква намеса в тях", категоричен бе Сешънс.

Виж още: Скандалът с уволнението на шефа на ФБР се разраства

Той отказа да отговаря на въпроси и да обсъжда със сенаторите частните си разговори с Доналд Тръмп.

Според неговите твърдения той се отказал от всякакви действия по разследването на връзките с Русия на хора от администрацията на Тръмп, защото такива били правилата на Министерството на правосъдието

Сешънс бе разкрит, че се е срещал с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк без да съобщи този факт. Той дори скри разговора си с представителя на Русия и по време на изслушванията в Конгреса за одобряването му на поста главен прокурор и министър.

Имменно заради това "неволно" пропускане при изслушванията демократите поискаха неговата оставка.

Сешънс изтъкна още, че е напълно уверен в спецпрокурора Робърт Мълър, който разследва намесата на Русия в изборите в САЩ. Така той коментира появилите се в пресата информации, че президентът Тръмп се готви да уволни специалния прокурор.

Виж още: Демократите търсят причина за импийчмънт на Тръмп

Президентът Тръмп е гледал на живо показаията на министъра си на борда на "Еър форс 1" на път за Милуоки.

Веднага след 90-минутното изслушване сенатори от Републиканската и от Демократическата партия обявиха, че е възможно да изправят Сешънс на разпит и в Конгреса, за да разясни той повече детайли, които очевидно заслужават интерес.

Източник: Си Ен Ен, "Клуб Z"