Рейтингът на руския държавен глава пада до нивата му преди кризата в Украйна

Спад в доверието към руския президент Владимир Путин спрямо миналата година. Рейтингът на Путин е паднал с 10% (от 83% до 73%), става ясно от данните на изследване на "Левада център". 

Според данните 7% от гражданите са престанали да симпатизират на руския президент.

Владимир Путин се ползва с доверието на 73% от руснаците, докато преди година тази цифра бе 83%. Пълно доверие към президента на Русия имат 21% от гражданите (за сметка на 26% през миналата), по-малко му се доверяват 52% (57% през миналата година).

От 10% на 14% годишно увеличение има на броя на анкетираните, които по-скоро не биха се доверили на държавния глава. През същия период, броят на руснаците, които чувстват съпричастност към Владимир Путин, е намалял от 37% на 30%, а с 5% повече са тези руснаци, които са "безразлични" президента си.

Виж още: 5 причини популярността на Путин да расте​

Преди година президентът на Русия бе определян като "енергичен, решителен и силен човек" от 41% от анкетираните, като сега тези качества на Владимир Путин отчитат само 31% от участвалите в проучването.

За сметка на това има ръст при поддръжниците на "външната политика" на президента, като за една година те нарастват с 6% (от 16% до 22%).

Въпреки това с 8% (от 57% на 65%) се увеличава броят на тези, които биха искали Путин да бъде избран за президент отново през 2018 г.

Виж още: Би Би Си: Тайното богатство на Владимир Путин (целият филм)​