Ако сега има нужда от квалифицирана работна ръка, след 10 години ще има нужда и от обикновени работници

След 2025 г. ще ни очаква огромен недостиг на работна ръка, ако икономиката ни продължава да се развива със същите темпове. За такъв проблем алармират от Института за икономически изследвания при БАН.

Намаляването и застаряването на населението в страната е с такива темпове, че дори максималната мобилизация на пенсионерите и безработните няма да задоволи нуждите на трудовия пазар, казват оттам.

Недостиг не само на квалифициран персонал

"Сега говорим само за недостиг на квалифицирани кадри, а до десет години е твърде вероятно да има изобщо недостиг на предлагания труд", обясни Любомир Иванов от екипа на института пред в. "Сега".

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) до 2030 г. се очаква населението на възраст между 20 и 64 г. да намалее до 3,77-3,78 млн. души. Така, дори заетостта се качи до 75%, а безработицата се смали на 5%, работещите българи ще са с около 440 хиляди по-малко, отколкото през 2008 г., сочи анализът на БАН.

Къде е най-остър недостигът

Дори в сегашните условия, при близо 11% безработица, в много от секторите на икономиката има остър недостиг на кадри. Така например 13% от промишлените предприятия не могат да запълнят работните си места, а в IT сектора има нужда от поне 10 хил. специалисти. Друг ключов сектор с нужда от много кадри е туризмът - от готвачи и сервитьори до спасители.

Все повече се говори и за недостиг на лекари и медицински сестри, на инженери, шлосери и заварчици. Неслучайно работодателите напоследък засилват натиска за ускоряване на процедурата за издаване на работни разрешителни за чужденци.

Наскоро Световната банка публикува пореден анализ, според който България е с най-бързо топящо се население в работоспособна възраст. В следващите години все по-малко работещи ще трябва да издържат все повече пенсионери. Това допълнително се усложнява и от емиграцията. Само за лекарския бранш годишно от страната си тръгват по поне 1000 специалисти.

Източник: в. "Сега"