Бе прието обаче да бъде подмладен личният състав на Въоръжените сили

Казармата е една от любимите теми, които периодично се завъртат в политическото пространство у нас. Когато обаче стане въпрос за връщането ѝ, в парламента обикновено осъзнават, че не е особено приложима идея. Така се случи и днес. 

Народното събрание отхвърли на първо четене промените в Закона за отбраната, с които се въвежда наборната военна служба. Основен инициатор на промените бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 28 депутати гласуваха "за", 15 "против", а 70 се въздържаха. За сметка на това с почти пълно единодушие НС прие на първо четене в сряда промените в закона за отбраната, които предвиждат подмладяване на личния състав на Въоръжените сили. 

Каракачанов припомни, че в момента в армията има 5000 души недокомплект. Той каза още, че в Турция и Гърция има наборна служба, Литва тепърва прави промени, с които да я върне, а в Германия има подобен дебат.

Виж още: Доброволци цивилни влизат в казармата

В пленарната зала Каракачанов защити предложението си за задължителна военна служба, като цитира текстове от Конституцията, според които подготовката на гражданите по защита на отечеството се уреждат със закон. По думите му обаче такъв закон няма.

Армията ни не е нито по-добре обучена, нито по-добре въоръжена, нито по-добре платена, каза лидерът на ВМРО. Той заяви, че в момента в армията постъпват предимно младежи, които търсят работа, а когато те намерят по-добре платена работа обаче, не се замислят да напуснат.

Неговият съпартиец Димитър Байрактаров пък заяви, че всяко влизане в казармата "беше съпроводено с огромни празненства".

"Беше наистина празник синът да постъпи в редовете на БА и да излезе от дете в превърнал се мъж, да излезе с възпитани навици на дисциплина, на отговорност, нещо, което днес не наблюдаваме в нашата младеж, която е подложена на абсолютно разлагащи се начини в техния морал - те трябва да бъдат гейове, трябва да бъдат жертви на наркомафията, да бъдат наркомани", заяви Байрактаров. 

Виж още: Норвегия прави казармата задължителни и за жени

От ГЕРБ възразиха на твърденията, че има връщане на идеята за наборната служба в Европа. Христо Гаджев коментира, че тенденцията за професионална армия дори се затвърждава, тъй като се върви към усвояване на високи технологии, а това предполага сериозна подготовка.

Според Петър Славов идеята има "своите добри черти". По думите му обаче подобен подход едва ли ще реши проблемите в армията, а по-скоро ги задълбочи.

От БСП също се противопоставиха на идеята за задължителната казарма. Бившият военен министър Ангел Найденов определи предложенията на Каракачанов като популистки. Според него възстановяването на наборната армия няма да реши въпросите на сигурността. 

"За шест месеца обучение, освен елементарното боравене с личното оръжие, нищо друго не можете да постигнете като отбранителни способности. Дори няма да ви стигне времето да сглобите военните части", обясни червеният депутат.

Не бе одобрено и предложението на независимия депутат Велизар Енчев за възстановяване на Строителни войски.

Виж още: Патриотичният фронт иска връщане на ергенския данък и трудовите войски

Източник: "Клуб Z", OFFnews.bg