Международният ден на целувката, обявен от ООН официално за празник, ни подсеща да целунем любимия човек

Целувката е един от най-милите и интимни жестове, които двама души могат да споделят. Тя може да бъде нежна и мила, може да бъде страстна, може да бъде и просто целувка, с която даряваме човек, когото обичаме от години. И на 6 юли светът празнува именно този жест на обич.

На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката, обявен от ООН официално за празник през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване. 

Съществуват множество различни легенди за това как се е появила целувката. Според някои тя е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според други легенда целувката идва от връзката между майката и бебето. Трети подкрепят теорията, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

Целувката като поздрав 

В различните части на света целувката може да се използва като поздрав, но по различни начини. В някои държави хората стандартно се целуват три пъти по бузите, като редуват лява и дясна страна, а в други - по два пъти.

При страните от арабския свят мъжете се поздравяват малко по-сдържано с докосване на носовете, а целувката между мъж и жена на публично място е изобщо забранена.

Виж още: Какво влага един мъж в целувката

Ескимосите пък демонстрират привързаността и обичта си, като притискат нос и устни към бузите или челото един на друг и поемат дълбоко дъх. В Америка и Канада, подобно на нас, е прието за нормално дамите да се посрещат и изпращат една друга с две целувки по бузите.

Ползите от целувката

Видео: Да целуваш или да не целуваш - френското "Ла биз"

От много време различни здравни организации призовават хората да се целуват по-често, тъй като полезно за здравето. Доказано е, че докосването с устни всъщност провокира доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута.

Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата - т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. 

Виж още: Целувката на първа среща като индикатор за бъдеща връзка