Меглена Кунева обяви, че очаква от ГЕРБ да посочи евентуален наследник на министър Христо Иванов, чиято кандидатура да бъде обсъдена

След официалното оттегляне на подкрепата към правителството на ДСБ, техният коалиционен партньор в Реформаторския блок Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева обяви, че остава част от управляващото мнозинство. Това стана ясно от декларация на партията.

"Участието на Реформаторския блок (РБ) е гаранция за стабилност на институциите и неизбежжност на реформите. Ще предложим на РБ и ГЕРБ декларация, че през първите 6 месеца ще бъдат постигнати видими резулатти в антикорупционното законодателство, съдебната реформа, реформи в образованието, продължаване на реформите в здравеопазването, оптимизиране на разходите в енергетиката, ускоряване на работата по електронното управление", прочете Кунева.

ДБГ ще предложи на всеки от депутатите на РБ да се присъедини към декларацията за управленските приоритети.

"Приетите на второ четене промени в Конституцията са стъпка в правилната посока. Приехме историческия компромис в името на единството на Реформаторския блок. Настояваме съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очакваме от следващия правосъден министър да се ангажира с конкретни промени и в конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове", каза още тя. 

Виж още: Борисов: Ако РБ се оттегли, догодина се кандидатирам за президент

Кунева отхвърли спекулациите, че именно тя ще заеме поста на министър на правосъдието и заяви, че очаква ГЕРБ да дадат предложението си за кандидатура.

"Още в следващите дни очакваме ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието. Готови сме да участваме активно в осбъждането на кандидатурата. И да инициираме широк дебат за следващите конституционни промени", каза още Кунева.

СДС вече декларира, че не вижда причини да напуска управлението. Останалите две формации в Реформаторския блок - БЗНС на Никола Ненчев и НПСД на Корман Исмаилов, все още не са излезли с официална позиция.