В края на януари държавният дълг възлиза на 25,2% от БВП

Стойността на държавния ни дълг е нараснала с 2,94 млрд. евро за една година, като в края на януари е възлизала на 10,63 млрд. евро, сочат данните на Министерството на финансите.

Основни причини

Основните причини за увеличението на държавния дълг са бюджетният дефицит за 2014 г., равняващ се на 3 млрд. лв., както и взетият през декември 6-месечен заем в размер на 1,5 млрд. евро за изплащане на депозитите в КТБ и за гарантиране на ликвидността в банковата система.

В края на януари държавният дълг достига 25,2% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо 18,4% година по-рано. Вътрешните задължения са 4,282 млрд. евро, а външните - 6,346 млрд. евро, сочат данните на финансовото министерство.

По валути

По отношение на валутната структура - 75,9% от държавния дълг са в евро, 22,9% - в левове, а останалите задължения са в долари и в друга валута.

Плащанията по държавния дълг през януари възлизат на 2,146 млрд. лв. През януари бяха погасени облигации на стойност 1 млрд. долара, които бяха емитирани когато министър на финансите беше Милен Велчев.