Данните, цитирани в "Монитор", са от годишния доклад за работата на Финансовото разузнаване към ДАНС през 2015 г.

Все по-засилено се получава и информация относно вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на т.нар. "Ислямска държава". Това пише в годишния доклад за работата на Финансовото разузнаване към Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2015 г., цитиран във в. "Монитор".

От ДАНС са категорични, че предвид ситуацията в Близкия изток - предимно в Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан и Либия, - у нас чрез системите за парични трансфери навлизат средства, които биха могли да бъдат използвани и за финансиране на тероризъм.  

Виж още: Седем факта за Ислямска държава

По-късно от ДАНС поясниха, че не разполагат с установени данни за финансиране на тероризъм у нас, и уточниха, че отчетеното засилено получаване на информация за вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на "Ислямска държава" се основава на информацията, подадена от финансовия сектор на база тяхната субективна преценка - и отчита активизираната превантивна дейност на този сектор.

Ставало въпрос само и единствено за съмнение. Въпросните случаи са били обект на задълбочени проверки от съответните оперативни структури и не са потвърдени по никакъв начин, посочват от ДАНС. 

Иначе за миналата година в ДАНС е постъпила информация за съмнителни операции на стойност над 2 млрд. евро. 

Получавана е и информация относно изграждане на схеми тип boiler room, в които активно участие имат български физически и юридически лица, обикновено във фазата на разслояване на активите.

Според отчета зачестяват случаите на запитвания от чужди ФРС (финансово-разузнавателни служби) във връзка с придобиване на имоти в чужбина на значителна стойност от лица, които са обект на проверки от правоохранителните органи в България или за които са докладвани множество съмнителни операции от лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

Често при тези случаи средства постъпват и от сметки в зони, които се отличават със строги изисквания за банкова и данъчна тайна.

Виж още: НАП започва проверки на българите с офшорки

Службите обявиха и получаването на информация, свързана с превод на средства от чуждестранни дружества към български юридически лица, които са били получени чрез измама (обикновено social engineering frauds, CEO frauds и др.).

Обикновено при тези случаи от финансовото разузнаване към ДАНС се иска да идентифицират действителните собственици на българските дружества, както и да бъдат блокирани суми по сметките им, които са били генерирани като резултат от тези измами.

Много често тези суми са или вече върнати от банката на бенефициента (българските банки), или са били обект на спиране на операции по реда на чл. 12, ал. 1 от ЗМИП.

Източник: в. "Монитор", БНР