Методът установява с 87% точност депресията

Дългото стоене пред смартфона е силно вероятно да е знак за депресия. До това заключение са стигнали американски учени, цитирани от "Дейли телеграф".

Хората, страдащи от депресия, отделят средно по 68 минути дневно на ровичкането в телефона си, а тези в добро психическо здраве - около 17 минути на ден.

Телефонът ни помага да открием депресията

На базата на телефонните данни учени успяли да открият хората с депресия с 87 % точност, което прави този метод значително по-надежден от досегашното задаването на стандартни въпроси.

За целите на изследването, в продължение на две седмици, 20 жени и 8 мъже на възраст около 29 години, застрашени от депресия били наблюдавани от учените.

Според учените, когато играят на телефона си, те избягват мислите за проблеми, трудни взаимоотношения или болезнени чувства.

В света един на всеки десет души страда от депресия, а "умните" телефони вече могат да помогнат за по-бързото разкриване на проблема.

Алтернативни техники с помощта на смартфон

Проследяването на движението на хората с GPS-а на телефона им също може да послужи за разкриване на психичното им състояние. Продължителното стоене у дома, посещаването на малко на брой места или работата на необичайни смени също са предпоставка за изпадане в депресивни състояния.

Източник: "Дейли телеграф"