Вурстчета или телешки ребърца? Бира или вино? Можете да отпразнувате триумфа на отбора, за който сте стискали палци и викали по време на финала снощи, с блюда, традиционни за Германия или Аржентина.

Немската кухня има богата история, която е подчинена на различни традиции в зависимост от провинциите и регионите на Федералната република. Западна Германия например е повлияна от френската и швейцарска кухня. Основен продукт, на който се залага в тази част от страната, са зеленчуците - те присъстват в почти всяко ястие.

В южните части на Германия традиционно е прието да се консумират повече мазни храни. Смята се, че именно това е причината, поради която немската кухня дълги години не е получила световна популярност.

Фотогалерия: Немски коледни базари по цял свят

Определено най-консумираната и предпочитана храна по време на мондиала сред немците са техните вурстчета,или т.нар. "франкфурти". Според проучване на най-голямата платформа за доставки на храна foodpanda в навечерието на финала между Германия и Аржентина немците са изяли около 100 хил. кг от родните вурстчета.

На второ място се нареждат шницелите, приготвени от свинско месо, които са също толкова популярни, колкото наденичките. Според проучването на foodpanda около 30% от семействата в Германия са предпочели това ястие на своята трапеза по време на световното.

В Северна Германия са заложили на богатствата от Северно и Балтийско море - морските дарове и деликатеси. Не е изненада, че най-разпространената и предпочитана напитка по време на мачовете на бундестима е била бирата.

Виж още: Хамбургерът също има празник

Кухнята на Аржентина не отстъпва по нищо на немската - точно както "гаучосите" поддържаха почти два часа нулевото равенство във финала на стадион "Маракана" снощи. Представлява смес от национални традиции и чуждестранни рецепти, пренесени от Европа.

Влиянието от Стария континент се изразява не само в приготвянето на ястията, но също и в тяхното сервиране и аранжиране. Определено зеленчуците са един от основните продукти, които неимоверно присъстват в почти всяко ястие независимо как - като гарнитура или просто салата.

На пиедестал в Аржентина обаче са поставени морските дарове. Крайбрежието на страната се слави с големи рибни запаси, а местната кухня е усвоила най-добрите начини за приготвянето на рибни деликатеси. Тук рибата може да бъде консумирана по всевъзможни начини - печена, пържена, пълнена, варена, веяна, а също и като пълнеж в баница. 

Виж още: Вкусни предложения от бразилската кухня

Според изследването на foodpanda 60% от аржентинската нация е подкрепяла отбора си, похапвайки едно от най-разпространените ястия - телешки ребърца на скара, приготвени по специална аржентинска рецепта. Този факт не е изненадващ, тъй като телешкото е визитката на страната.

Немалък процент са се доверили и на "париляда" - различни видове меса, приготвени на скара, - която също е доста популярна в Аржентина. Досущ като немците, но в по-малък процент (22%), в навечерието на световното са били консумирани рибни деликатеси, съобщават от foodpanda.

Предпочитаната напитка на аржентиците по време на мондиала е било виното - при това червеното.

Виж още: Рецепти с риба в Kulinaria.bg