Можете ли да намерите верен отговор за тези парадокси?

Един от най-добрите начини да размърдате мозъка си е да се отдадете на решаване на парадокси. Парадокс се нарича такава ситуация или твърдение, които разбиват обичайната представа за истината и на пръв поглед противоречи на здравия разум. 

Ето няколко любопитни парадокса, с които да захраните ума си, в търсене на верния отоговор: 

1. Парадоксът на Пинокио

Когато Пинокио казва лъжа, носът му расте. Какво би се случило, ако той каже: "Сега носът ми ще порасте"? Ако носът не порасте, се оказва, че е излъгал и носът му в крайна сметка трябва да порасте. А ако носът му порасте излиза, че Пинокио казва истината и тогава не би трявало носът му да се променя. Къде е решението тук?

2. Момичето, което убива баба си

Едно момиче намира начин да пътува назад във времето. Там среща баба си като млада, но заради действията на момичето, бабата е убита, преди да има деца - тоест, преди да се е родила майката на момичето. Ако я няма майката, няма и как момичето да се появи на света. Ако то не се появи, няма как да намери начин да пътува във времето и да убие баба си. И се завъртаме в омагьосан кръг.

Виж още: 10 забавни загадки за умници​

3. Да или не?

Опитайте се да отговорите правдиво (или с "да" или с "не") на следния въпрос: "Ще бъде ли следващата дума, която ще произнесете, думата "не"?

4. Дилемата на човекоядеца

Великан човекоядец тормозел едно село и крадял децата там. Една смела майка обаче успяла да намери пътя към леговището му и да го спре точно, преди да изяде детето ѝ. Понеже великанът си падал софист, той предложил на майката едно изпитание. 

"Ако успееш да дадеш верен отговор дали ще изям детето ти, ще ти го върна. Ако не познаеш обаче, ще го изям на момента." Какъв отговор трябва да даде майката, за да спаси детето си?