Към момента фондовете управляват около 8 млрд. лв.

След седем години частните пенсионни фондове ще натрупат капитал между 20 и 25 млрд. лв., прогнозират от Комисията за финансов надзор (КФН). Сега фондовете, които ще плащат в бъдеще пенсии в допълнение на държавата, управляват над 8 млрд. лв., съобщава БНР.

В следващите четири години таксата за управление, която плащат клиентите, може да бъде намалена, планират от комисията.

Натрупване на капитали

Според сметките на КФН за период на осигуряване от 30-40 години дружествата биха прибрали под формата на такси 1/4 от натрупаните от осигурителите пари по индивидуалните партиди. Затова и таксите ще се намаляват.

От компаниите отчитат стабилност и добра доходност на парите за втора и трета пенсия. От 2000 г. досега средната постигната е 5-6%, посочи председателят на Асоциацията на пенсионно-осигурителните компании Никола Абаджиев. Резултатите обаче могат да бъдат и по-добри, ако вноските се плащат навреме:

"Често вноските за осигурените лица в капиталовите фондове или не достигат, или пристигат с голямо закъснение, което несъмнено носи загуба и за осигуреното лице, защото всички вие знаете, че съгласно закона, всеки лев, постъпил в пенсионния фонд, започва да работи този лев за самото осигурено лице."

От 2023 г. започват изплащане на допълнителните пенсии

Универсалните пенсионни фондове ще започнат да плащат пенсии през 2023-та за родените след 31 декември 1959 г., които задължително се осигуряват в тях. Амбицията е с пенсията от НОИ и пенсията от фонда да се достигне общо 85% от дохода преди излизането в пенсия. В момента НОИ плаща 57% от дохода преди пенсиониране.