Природното явление продължава повече от два часа

От територията на България и по-голямата част от Европа явлението ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, информира БНР. 

Жителите на Норвегия и Швеция, ще видят закрито Слънцето 90%, 

а в България - близо 50%, в максималната си фаза в 11,49 ч. 

"Осветеността на Слънцето ще намалее, леко ще се захлади, повече, отколкото при обикновено светене на Слънцето. Слънцето ще бъде леко изядено, все едно, че виждате Луната, само че ярко, ярко, ярко", каза доц. Валери Голев, заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет.

Независимо че слънчевото затъмнение не е пълно, 

то не трябва да се наблюдава без защитни очила, защото е опасно за зрението на човек

"Съгласен съм, когато е облачно времето, проблеми няма. Дори малка част от Слънцето да не е закрита, неговата светлина е изключително ярка и опасна" добави още доц. Валери Голев.

Виж още: Експерти: Не си правете селфита със затъмнението

Хората, които биха искали да видят природното явление с телескопи, могат да посетят обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина. От Астрономическата асоциация в София, ще поставят телескопи при градинката на НДК, до входа на метрото.

Астрономическата обсерватория в Ямбол ще осигури наблюдение на затъмнението от двора на Математическа гимназия "Атанас Радев". Телескоп ще бъде поставен и пред ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

Свободен достъп до уредите за наблюдение дава и Астрономическият център "Проф. Владимир Шкодров" на Шуменския университет. Астрономическата обсерватория в Габрово ще приема желаещи да наблюдават частичното слънчево затъмнение. 

Любителите на астрономията могат да наблюдават явлението от 10,30 до 13 ч. 

Врачани ще направят опит да заснемат професионално фазите на частичното слънчево затъмнение днес. Фотографите, професионалисти и любители, се събират в планината край града, където очакват да има добра видимост.

"Тази традиция и провокация да снимаме Слънцето, тръгна от 1999 г., когато беше пълното слънчево затъмнение. Тогава фотографията беше още аналогова и направихме една доста сериозна организация. Оттогава това ни влезна под кожата и винаги, когато има слънчево, лунно затъмнение и други астрономически явления, ние се организираме и се опитваме да ги заснемем с подходяща техника. Първо, най-просто казано, трябва много дългофокусен обектив, 

така че Слънцето да се приближи и изпълни целия кадър

Второ, трябва да се наредят много специални филтри, които да спрат от светлината, така че Слънцето да се вижда не като много ярък кръг, а като монета", каза врачанският фотограф Васко Врачовски, който не за първи път заснема интересни астрономически явления.

Предпазните филтри са задължителни, не само при заснемането на слънчевото затъмнение, но и при наблюдението му, защото има голяма опасност за зрението, напомня предупреждението на учените, врачанският фотограф. 

Той се надява да има добра видимост: Най-важното е да няма облаци, защото все пак трябва да го видим Слънцето, за да го снимаме.

Виж още: Слънчевото затъмнение на 20 март може да предизвика срив в енергийната система на Европа

Източник: БНР