Търговци отчитат увеличени продажби и при газовите пистолети. Най-голям интерес към този тип оръжия проявяват младежите между 18 и 25 години. Зачестяват случаите на агресия в полицейските хроники, обобщава БНТ

Все повече хора край нас на улицата носят в джобовете си ножове, боксове и газови пистолети. Някои ги използват за самоотбрана, други, за да нападат. Именно затова в една школа за охранители учат как да реагират при подобно нападение, разказва репортаж на БНТ.

"Един път преди няколко години ме нападнаха с бухалка. Някак си реагирахме, но не бях обучен. Какви бяха последствията? Лека телесна. За него - средна телесна", споделя Ивелин Иванов, който учи за професионален телохранител.

Колежката му Велина Иванова допълва: "Лошото е, че в нашата страна няма закон, който го забранява. Абсолютно всеки може да отиде и да си купи нож."

Сред учениците най-популярни са джобните ножчета, но расте интересът и към металните боксове. Те изглеждат по-безобидни от оръжията с острие, но могат да нанесат тежки, дори фатални контузии. Произведен в Китай модел може да се купи и за 5 лева.

Обяснението на психолозите - чрез оръжието хората търсят изгубеното чувство за сигурност. "Това е илюзия, лъжлива увереност, че хладно или огнестрелно оръжие ти повишава собствената сигурност. Това е саморазправа, при която всичко е абсурдно и безсмислено и резултатът е абсолютно неясен", казва проф. Калин Гайдаров, бивш шеф на Института по психология на МВР.

Виж още: Окончателно: Тодор от Враца починал от сърдечно заболяване

Практиката показва, че голяма част от престъпленията стават с т.нар. хладни оръжия - евтини и разрешени от закона. При сбиванията най-често се вади нож или бухалка.

"В състояние на афект човек пак не си дава реална сметка какво точно прави. Но той нанася ударите не целенасочено, за да те лиши от живот, а за да разтовари това огромно напрежение, което е вътре", обяснява проф. Гайдаров. 

Нарастващ интерес към хладните оръжия отчитат и в столичен магазин, където най-купувани обаче си остават газовите пистолети. На година продават около 1000 бройки. Единственото изискване е пълнолетие. Закупеният пистолет трябва да бъде регистриран в служба "Контрол на общоопасните средства" в 14-дневен срок.

Търговецът уточнява: "Повечето хора, които ги купуват, си ги държат вкъщи с цел притеснения, ако някой влезе. Има доста въпроси за огнестрелните оръжия. Как се закупува и какъв е редът. Като се стигне до самия ред, повечето се отказват." 

За да се купи боен пистолет легално, трябва завършен курс за боравене с оръжие. Лицето не трябва да е осъждано за умишлено престъпление и не трябва да страда от психическо разстройство, което се удостоверява с документ. 

"Мога да ви кажа със сигурност, че хората, които притежават огнестрелно оръжие, имат по-силно развито самосъзнание. По-рядко влизат в конфликти. По-рядко го използват", сочат наблюденията на търговци.

Същевременно с нарастването на агресията на улицата расте и броят на хората, които се записват на курсове по самозащита. Красимир Цветанов е преподавател и зам.-директор в колеж по охрана и сигурност, специалист в областта на личната охрана, с над 30-годишен опит. Съветът му?

"На първо място човек трябва да подбира местата, където ходи. Защото ако те са тъмни и има много хора или мястото е опасно, дори и да е тренирал много, няма как да му помогне. Най-тънката граница е да имаш уменията да можеш да се справяш със ситуация и да не попадаш в нея. Неизбежната самоотбрана е крайната необходимост."

Затова и най-опитните в бойните спортове знаят старата самурайската мъдрост, че избегнатата битка е по-добра и от спечеленото сражение.

Коментар: Законът на приматите

Източник: БНТ / Тихомир Игнатов