Отказал да предостави информация от приложението WathsApp на властите във връзка с разследване на местна банда трафиканти на дрога

Бразилските власти арестуваха вицепрезидента на "Фейсбук" за Латинска Америка Диего Дзодан, защото е отказал да предостави на съда информация за потребители на социалната мрежа, пише "Гардиън".

Искането е във връзка с разследване на местна банда трафиканти на дрога. Те общували чрез приложението WhatsApp, което от 2 г. е собственост на "Фейсбук".

Преди ареста на компанията е наложена глоба от 12 500  евро на ден за неизпълнение на съдебното нареждане. Постепенно сумата е увеличена и вече е 250 хил. евро за месец.

Въпреки това нито WhatsApp, нито "Фейсбук" са предали данните. Това подтиква бразилските власти да издадат заповед за ареста на Дзодан.

Виж още: ЕК: Закрийте профилите си във "Фейсбук", САЩ шпионира

От компанията възразиха срещу ареста и обясниха, че не съхраняват съобщенията между потребителите си. По техни думи "Фейсбук" винаги си е сътрудничил с властите в страната и подобни действия са неприемливи. Властите обаче отвърнаха, че са искали не самите съобщения, а информация за местонахождението на потребителите.

Източник: "Гардиън"