Адвокатът на комисията обяви това по време на дело за защита на данните на европейските граждани

Европейската комисия предупреди гражданите на ЕС да закрият профилите си във "Фейсбук", ако искат да запазят личната си информация скрита от тайните служби.

Изтрийте си профила, за да запазите информацията си лична

Коментарът бе направен от адвоката на ЕК Бърнард Шима в рамките на дело, което разглежда дали данни на европейски граждани са защитени, ако бъдат изпратени в САЩ. Делото пък бе заведено заради разкритията на бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, пише британският в. "Гардиън".

Вероятно ще се замислите дали да не закриете своя акаунт във "Фейсбук", ако имате такъв, каза Шима на главния прокурор Ив Бот по време на изслушването в Европейския съд в Люксембург.

При директно запитване по време на делото ЕК не можа да потвърди дали законът "Сейф харбър" в настоящия му вид може да осигури адекватна защита на данните на гражданите от ЕС при изпращането на тези данни в САЩ. В същото време без този закон в сегашния му вид е нелегитимно да се пренася информация извън ЕС.

"Сейф харбър"

Без "Сейф харбър" предоставянето на лична информация на граждани от ЕС извън границте му противоречи на закона.

Случаят разглежда и въпроса дали американската правителствена програма "Призм" (Prism) за събиране на данни е нарушила стандартите за "адекватност" на защитата на личната неприкосновеност на европейската Директива за защита на данни. Съществуването на програмата "Призм" бе разкрито от Едуард Сноудън, който показа, че данни на европейски граждани, притежавани от американски компании, са били предавани на разузнавателни агенции в САЩ.

Виж още: 10 причини да се отървем от профила си във "Фейсбук"

Въпреки недостатъците обаче "Сейф харбър" е необходим както от политическа, така и от икономическа гледна точка, смята Еврокомисията. Според ЕК и участващата в делото ирландска адвокатска група за опазването на лични данни Digital Rights Ireland комисията трябва да бъде оставена да реформира закона чрез план от 13 точки, който да осигури по-доброто запазване на данни на европейските граждани.

От "Фейсбук" са отказали да коментират въпроса пред "Гардиън".

Източник: Guardian.com