Братята Александър и Мартин Зайранови са още тийнейджъри и са най-младите лауреати в 6-годишната история на приза "за полет в изкуството" (видео)

Младите варненски цигулари Александър и Мартин Зайранови, на 13 и 16 години, са новите носители на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев".

Конкурсът, който носи името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, се организира за шести път. Наградата не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области.

Тазгодишните лауреати се смятат за едни от най-перспективните таланти в класическата музика у нас. Двамата братя са възпитаници на варненското музикално училище "Добри Христов", но са и младши студенти в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в Нов български университет в София.

Трето поколение музиканти, те концертират заедно и поотделно с най-престижните български симфонични оркестри, като показват завиден професионализъм и ярко сценично присъствие.

"Какво е изкуството за нас? Нашата цел като цигулари е, когато свирим, публиката да диша с нас, да чувства с нас, да се забавлява с нас и да плаче с нас. Ако ние успеем да предизвикаме всички тези чувства в нашите слушатели, то тогава значи не сме свирили напразно", обясняват братя Зайранови.

Номинирани за наградата "Стоян Камбарев" бяха още младата актриса Елена Телбис, театралната режисьорка Анастасия Събева, художникът Андрей Хамбарски, кинотандемът Еди Шварц и Йордан Петков. Освен номинацията си, всеки от тях получи и специално отличие, свързано с осъществяването на техен проект.

Елена Телбис бе удостоена и със специална технологична награда от "Мтел", които са партньори на инициативата. Директорът "Корпоративни комуникации" в телекома Илияна Захариева й връчи смартфон Samsung Galaxy A3, като й пожела неизчерпаемо вдъхновение, с което да заразява и другите млади творци, защото театралната сцена в България има нужда от млади и мотивирани артисти.

Актрисата е позната от ролите си в спектаклите "Заешка дупка" в Театър 199 и "Жанна" в Народния театър "Иван Вазов".