За нас е от изключителна важност, че Европейската комисия демонстрира, включително и публично, подкрепата си за България, заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел

"Радостен съм, че Комисията отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с "Южен поток" и спрените проекти за АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис, от една страна, и от друга - ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната", коментира Борисов.

Комисар Корина Крецу заяви, че ЕК и България трябва да работят заедно и Комисията е готова да окаже пълна подкрепа на страната ни. 

Политическата стабилност е особено важна за нас и е наш дълг да направим всичко по силите си, за да защитим най-чувствителната от географска гледна точка граница в лицето на България, подчерта още комисар Крецу.

По време на срещата премиерът и еврокомисарят по регионалната политика се договориха да се изработи съвместен план за действие през следващите 11 месеца по оперативните програми от програмния период 2007-2013 г. с цел успешното им и пълноценно приключване. 

По време на разговора вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев увери комисар Крецу, че България е готова да отвори и някои схеми от новите оперативни програми, преди да са одобрени, като се финансират с пари от държавния бюджет.

Борисов и Крецу обсъдиха също ситуацията около газопровода "Южен поток", както и идеята за изграждането на газов хъб край Варна

Министър-председателят запозна еврокомисаря и с всички предприети мерки от страна на българското правителство около осигуряването на необходимите условия за продължаване на проучванията за газ и нефт в Черно море

"На практика, освен да сме преносители и разпределители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали", подчерта премиерът Борисов. 

Той и еврокомисарят обсъдиха и изграждането на интерконекторните газови връзки със Сърбия, Гърция и Румъния. В разговора участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър-председателят покани комисар Крецу да посети България през май, за да открият заедно автомагистрала "Марица" и за да й покаже нагледно местата за изграждането на ключови инфраструктурни проекти като магистралите "Струма" и "Хемус", тунела под връх Шипка и др.