Самият Дончев е отказал на предложението на ГЕРБ да поеме поста

ГЕРБ предлагат вицепремиера Томислав Дончев за социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. Кандидатурата бе обсъдена по време на консултации между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това стана ясно от изказване на председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Премиерът обаче е на друго мнение. Според в. "24 часа", позоваващ се на свои източници в управлението, премиера Бойко Борисов няма да издигне кандидатурата на Дончев за социален министър. 

Премиерът не искал да похаби Дончев на тежко място като това за социален министър и заради това не давал да заеме поста.

Самият Дончев е отказал днес номинацията от парламентарната група на ГЕРБ. Това обяви днес Цветан Цветанов в парламента.

Вчера той лансира идеята Дончев да поеме социалното министерство като номинация на ГЕРБ.

"От разговорите, които съм провел с премиера, бях натоварен със задача все пак да направим едни политически консултации с партиите, които формират мнозинството как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев", обяви Цветанов.

"Мога да кажа, че колегите дадоха изцяло подкрепата си за едно такова предложение, но разбира се решаващата роля е на премиера, който трябва да направи съответното предложение в рамките на днешния ден, или ако се гледа другата седмица - тогава. Разбира се - и съгласието на Томислав Дончев. За мен е важно, че имаме политическа подкрепа от всички парламентарно представени групи, които формираме мнозинството", каза още Цветанов.

Днес Дончев трябвало да обяви отказа си и официално. Премиерът Бойко Борисов все още търси най-подходящият кандидат за социален министър. Засега били разглеждани няколко имена на хора от ГЕРБ. 

С най-големи шансове била зам.-министърката Зорница Русинова, но все още не били отпаднали и кандидатурите на Тотю Младенов и дори депутатката Светлана Ангелова, която е в социалното комисия на Народното събрание.

Виж още: Борисов: Нови избори са рай за контрабандистите и за корупцията

Преди партиите във властта да обсъдят темата вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че Дончев би бил много добра номинаци за социален министър.

Последната дума е на премиера Борисов. Очаква се той да предложи официално кандидатурата до края на седмицата или в началото на следващата.

Източник: "24 часа", "Дарик"