Поводът за съвместното изявление на тримата беше неофициална информация, че Анкара спира връщането на бежанци на нейна територия заради отказа на страната ни да се присъедини към обща флота с Турция, Румъния и Украйна

И президентът, и военният министър, и аз сме против флотилия срещу Русия. Никой няма съмнение в нашите проевропейски позиции.

В това увери министър-председателят Бойко Борисов на извънреден съвместен брифинг на "Дондуков" 2 с президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Флотилия в този вид, който бе предложен на срещата и с румънския премиер, и с румънския президент - за това сме против. И президентът, и военният министър, и аз сме против флотилия в този вид", подчерта Борисов, като същевременно заяви, че никой не бива да се съмнява в нашата евроатлантическа ориентация, която е вече доказана.

Виж още: Какво точно каза президентът пред Европейския парламент (цялата реч)

Той напомни, че и сега в Черно море влизат американски и други военни кораби, които остават в акваторията за разрешения триседмичен срок.

Повече пронатовци не можем да бъдем и никой няма съмнение в нас, помагаме на Гърция, изтъкна Борисов, но в същото време настойчиво формулира:

"Ние сме миролюбива страна"

Риск от бежанска вълна има само при масирано влизане откъм Егейско море, добави той. И премиерът, и президентът, и военният министър увериха, че българската външна политика не е била "против" когото и да било.

Повод за това изявление беше неофициалната информация, че Турция спира приемането на бежанци обратно на своя територия заради отказа на страната ни да се присъедини към обединението срещу Русия.

Предложението България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море, който да неутрализира Русия, било отправено вчера от румънския президент Клаус Йоханис към премиера Бойко Борисов.

Държавният глава на северната ни съседка вчера разговаря в София с първите ни държавни мъже две седмици след като тук беше и министър-председателят Дачиан Чолош, който обсъди с българския си колега редица въпроси, сред които и "хармонизиране на позициите за поддръжка на източния фланг на НАТО".

Виж още: Паси: Трябва да се ограничи руската агресия

"Това е опит да бъде въвлечена България в допълнителен конфликт. Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани в региона.

Не ми трябва война в Черно море",

отговорил вчера Борисов на искането на Йоханис според в. "24 часа". Според присъствали на разговорите българският министър-председател дори повишил тон.

Президентът Росен Плевнелиев обаче подкрепял инициативата. Двамата с румънския държавен глава са приветствали и решението на САЩ да дислоцира военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа.

"България ще подкрепи създаването на щабна структура на НАТО, както и разполагането на многонационална бригада в Румъния. Очакваме да се вземе такова решение на Срещата на върха на НАТО във Варшава", отбеляза вчера Плевнелиев на съвместната им пресконференция, като припомни изразената от министъра на отбраната Николай Ненчев позиция, че страната ни е готова да изпрати на ротационен принцип до 400 военнослужещи за подготовка и обучение.

Виж още: "Никой не иска война с Русия, никой"

Впечатлението за разнобой между институциите обаче беше засилено от Борисов, която днес беше цитиран да казва, че ако някой от неговите министри е давал надежди, тогава имало проблем.

"Искам в Черно море платноходи, яхти, туристи по плажовете, а не да се разхождат фрегати",

заяви Борисов. По собствените му думи той казал и на румънския президент Йоханис, че "България може да прави всеки ден учения с Румъния, другото вече отива към военен конфликт". Премиерът намеква още, че "ястребите", без да уточнява кои са, няма да пратят децата си на военните кораби.

Той потвърждава и информацията на "24 часа", че Турция спира приемането на бежанци. Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но е факт, че от 200 бежанци, които сме искали да бъдат върнати, за всичките сме получили отказ, заяви Борисов пред журналистите днес.

Оставало да се разбере дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем.

По думите му България няма как да бъде нападната от страна на Русия. "Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо - религията, културата и други", каза още Борисов преди съвместния брифинг с президента и военния министър.

По-късно обаче тримата така и не коментираха дали Турция действително изнудва страната ни

да се включи във флотилията, като използва за целта нелегалните имигранти, които не приема обратно на своя територия.

Президентът Плевнелиев подчерта, че "всяко действие на правителството не може да е импровизация" и трябва да съответства на вече приетите стратегически документи. В този смисъл всяка инициатива, регионална или обща, трябва да е в рамките на НАТО.

България не е част от идеи и предложения за флотилии срещу някого, единни сме, говорим ясно и открито, увери държавният глава.

Николай Ненчев също призна, че е получил предложение да участваме в инициативата на Букурещ и Анкара, но е възразил и е настоял въпросът да се разглежда на равнище ръководители на страните от НАТО.

Борисов, от своя страна, отбеляза, че сценарий НАТО да пази морската ни граница е възможен само ако страната ни стане обект на масирана бежанска вълна.

Бих предпочел да влезем в един общ флот в Черно море срещу евентуална руска агресия, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия с Турция, коментира в Народното събрание лидерът на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от Би Ти Ви, но уточни: "По принцип не е добре да бъдем вкарвани във враждебни структури или отношения с когото и да било, включително и с Русия."

Източник: в. "24 часа", Би Ти Ви