От 1 януари 2015 г. лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на пациентите си по електронен път.

От 1 януари 2015 г. лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на пациентите си по електронен път. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). 

Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, обясни управителят на института Бисер Петков, цитиран от в. "24 часа".

Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ. След това служител на осигурителния институт трябва да въведе данните на ръка, преди да бъде наредено плащане към болния човек.

Виж още: Здравеопазването пред фалит

При електронния болничен тази процедура отпада, обясниха от НОИ, но не се нагърбиха с разчет за колко дни ще става обработката на електронните документи и изплащането на парите.

Електронните документи ще постъпват направо в осигурителния институт, без да отиват при работодателя. За фирмите е предвидено лекарите да попълват формуляр, подобен на извинителна бележка. При желание той ще може да бъде даван на хартия на болния, който да го предаде на работодателя, но щяло да има възможност документът да се прати по електронна поща и на личния състав на фирмата.

Наредбата трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка да си осигурят техника и връзка, предвижда одобреният от НОИ документ.

Виж още: Най-бедни и най-нещастни сме в ЕС