65% от фирмите предпочитат държавата да не се намесва със сливане на официалните празници и уикендите

Дългите празнични дни са нещо относително приятно, ако си работещ и искаш малко по-дълго да си починеш. Ако си работодател обаче, най-вероятно това събиране на почивни дни пречи на работата.

Повече от половината работодатели са против дългите празници, показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България сред нейни членове, цитирано от в. "Стандарт". 

Според бизнеса така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

За 54% от фирмите сливането на официалните празници с почивните дни оказва негативен ефект върху бизнеса. Едва 8% от анкетираните посочват, че дългите почивни дни се отразяват добре на работата им, като това са основно фирми от туризма, транспорта и търговията, обяснява Васил Велев, председател на АИКБ. 

Оттам коментират още, че икономиката на страната ни е загубила между 300 млн. и 400 млн. лв. от дългите празници. 
Според изследването 65% от фирмите предпочитат държавата да не се намесва със сливане на официалните празници и уикендите. Други 23% пък имат друго предложение - пренасочване на почивките по повод официалните празници в понеделниците или петъците.

Виж още: Предлагат да отпадне отработването в събота

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 18 дни за сметка на 13 почивни.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас.

Едва 8 от бизнеса, основно компании, които работят в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки. 
"Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен". Това коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал пред Нова телевизия.

Виж още: За и против 4-дневната работна седмица

Така смятат и 65% от работодателите в допитването. 23% пък подкрепят идеята празниците да се пренасочват в понеделник или в петък с решение на Министерския съвет. Подобна практика имало в Англия и Канада. Дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Източник: "Стандарт", Нова телевизия