Обещали им 200 хил. евро, ако го отстранят, обобщава в. "24 часа". Такова престъпление с такава подготовка и професионализъм не е разкривано в нашата най-нова история, казва зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Четирима украинци, един от тях бивш военен и друг с “професионална военна подготовка”, са участвали в атентата с гранатомети срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров. Те го дебнали година и половина, преоблечени като клошари или с камуфлажни дрехи.

Това разкри в сряда зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, обобщава в. "24 часа". Висшият магистрат, градският прокурор на София Христо Динев, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на СДВР Младен Маринов съобщиха подробности около покушението ден след като стана известно, че са разкрити бандитите, извършили неуспешния атентат срещу бившата барета.

Бронираният "Мерцедес S500", в който пътували Петров и шофьорът му Стефан Борисов, бе обстрелван с два гранатомета РПГ 22 към 9 ч. на 29 октомври м.г. Това стана недалеч от дома на Петров близо до бул. "Черни връх" в София. Бившият съветник в ДАНС пътувал към офиса си.

"Стрелбата е по начин и със средства, опасни за живота на мнозина - обяви зам. главният прокурор Сарафов. - Макар и престъплението да е довършено, не са настъпили исканите от стрелците обществено опасни последици."

Според прокуратурата 

организатор и помагач е Роман Логвиненко,

роден през 1968 г. Преди години той развивал бизнес у нас със земекопни машини (вж. най-долу).

Логвиненко е задържан в събота при влизане в страната, но полицаите знаели от месец, че това е организаторът на атентата. Във вторник вечерта Софийският градски съд го остави в ареста.

Другите трима, уличени за участие в атентата, са Максим Чорни, роден на 2 август 1985 г., Артьом Темпински, роден на 17 юли 1985 г., и Йевен Балков, който е с година по-млад от тях. Обвиненията срещу тях са задочни, защото те вече не са в България.

От 10 ч. в сряда тримата са обявени за издирване

с червена бюлетина на Интерпол. За тях е издадена и европейска заповед за арест в Шенгенската информационна система.

Според данните на Гранична полиция Максим Чорни е излязъл от България през ГКПП Капитан Андреево в 17,14 ч. на 1 ноември м.г. - три дни след стрелбата по Петров.

За Артьом Темпински, който е влязъл у нас на 13 септември с виза, издадена в Полша, няма информация кога е напуснал. Разследващите обаче са убедени, че и той е зад граница.

Йевен Балков, който е помагач на групата и е играл ролята на шофьор, получил българската си виза в Испания. Той е напуснал страната на 21 октомври 2015 г. през Дуранкулак.

Ролите между четиримата били разпределени. Роман бил организаторът, той намерил и довел в България сънародниците си. Максим и Артьом били стрелците. Йевен се включвал наред с другите в изучаването на навиците на Петров.

Физическите извършители са били със сериозна бойна и военна подготовка, каза Сарафов.

Максим Чорни служил във въздушно-десантните войски

на Украйна. Той бил специалистът по гранатометите. Артьом също имал сериозна военна подготовка.

"Това са хора, подготвени да убиват - категоричен бе Сарафов. - Ще кажем това, което на този етап позволява разследването, защото продължава да се работи по всички по веригата."

Според него украинците проявили изключителен професионализъм. "Въпреки че работя вече повече от 20 години, не съм срещал

по-перфектна, професионална и без емоции организация

Те просто са подходили професионално към задачата, която са си поставили", добави Сарафов. Според магистрата Алексей Петров и шофьорът му са се спасили само благодарение на късмет.

"Снарядите са се взривили. Попадението обаче е било в предната дясна колонка на бронирания автомобил, като взривната сила на противотанковия снаряд се е приплъзнала покрай челното стъкло на автомобила. Ударната вълна не е проникнала вътре само поради косото попадение. Тя по-скоро се е плъзнала по стъклото и е излязла навън", обясни Сарафов.

От прокуратурата обаче

отказаха да съобщят мотива на атентаторите,

позовавайки се на следствената тайна. Ако го кажем, някой може да се почувства застрашен, уточни градският прокурор на София Христо Динев. Според разследващите поръчителят на атентата срещу Алексей Петров обещал да плати 200 хил. евро на наемниците, ако бившият съветник в ДАНС бъде ликвидиран.

Не е ясно обаче по колко пари е трябвало да получи всеки от четиримата и дали изобщо поръчителят се е разплатил. Според МВР украинците са дебнели Петров от началото на пролетта на 2014 г.

За година и половина те напълно изучили навиците му, начина му на живот, пътя, по който се придвижвал, навиците и похватите на охраната. Проучили внимателно и обичайното трасе, по което минавала колата му.

За мен тези хора са изключително опасни и са ходещи оръжия, обяви Сарафов

Знаейки, че Петров е ползвал брониран автомобил, те са подбрали единствено възможното оръжие, което може да доведе до смъртта на набелязания обект - противотанкови гранатомети, добави заместникът на Сотир Цацаров.

Прокурорите потвърдиха информацията, която бе изнесена в медиите преди време - че оръжието е произведено у нас. Двата гранатомета били направени тук по поръчка за Съветската армия. Те били изнесени от страната, за да ги ползват руските бойци, а после внесени незаконно от извършителите.

"Тези гранатомети са подготвени да взривяват танкове. Ако попадението бе на няколко градуса с обратен наклон, пътуващите в мерцедеса не биха оцелели", каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Разследващите събрали изключително голям обем доказателства срещу украинците. Те 

успели да изолират от различни предмети ДНК,

вкл. и от гранатометите, което е изключително трудно. ДНК на украинците е открито по вещите, които те ползвали, когато били в София и дебнели Петров. Следи от мъжете имало в кола и по маските, които носели при стрелбата.

ДНК-то е на един и същ човек, но все още разследването не е установило на кого от четиримата украинци.

Ключов момент при разкриването на престъплението били двамата свидетели - Бойко Георгиев и А. Бухлев. Техните имена станаха известни по време на делото, на което се реши Роман Логвиненко да остане за постоянно в ареста.

Свидетелите разкрили детайли от организацията. Те били напълно наясно, защото украинците нощували в дома на единия от тях при идванията си в България, когато следили Петров.

Свидетелите познавали отдавна Роман покрай магазин за авточасти. Единият от тях бил собственик на търговския обект, а другият - негов работник. След като били разпитани като явни свидетели пред съдия,

двамата били включени в програмата за защита на свидетелите

Разследващите им осигурили лична охрана, ново местоживеене и промяна на техните идентификационни данни.

Открити са и хората, купили червения опел, с който атентаторите избягали. Тази кола не е купена от задържания Логвиненко, а от други хора, каза запознат с разследването.

Такова престъпление с такава подготовка и професионализъм не е разкривано в нашата най-нова история, обобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той обясни, че Алексей Петров не е подавал информация на разследващите. Откриването на групата било изцяло заслуга на прокурорите и полицаите.

Дни след атентата бившата барета обеща 100 хил. долара награда на всеки, който даде достоверна информация.

Сарафов, както и главният комисар на МВР Костов похвалиха разследващите, които през цялото време работили в екип. Включили се и техни колеги от ГДБОП и ДАНС. Огромна била заслугата и на онези, които извършили огледа, както и на експертите, извлекли ДНК от гранатомета, с който е стреляно. Екипите успели да установят посоката на оттеглянето на стрелците и да открият бързо червения опел на нападателите.

Всичко това колегите свършиха при пълна дискретност, обясни Костов. Това било важно, защото Роман бил в полезрението им от месец, но никой не бивало да разбира, че полицаите са по петите му.

Организаторът имал деца и внуче в чужбина

Соченият за организатор и подбудител на атентата Роман Лотвиненко, който е роден на 1 ноември 1968 г., въртял бизнес у нас преди десетина година и дори бил със статут на постоянно пребиваващ.

Той имал и български ЕГН, както и постоянна адресна регистрация в Пловдив. Не е известно обаче да е живял на адреса през последните години.

Логвиненко имал статут на постоянно пребиваващ в България до 2005 г. Той пуснал заявление да удължи престоя си в страната, но му отказали. Отсъствал от страната за повече от шест месеца, което не му е позволено. Пред служителите от дирекция "Миграция" украинецът се опитал да се оправдае със здравословното си състояние. Казал, че бил болен и затова му се налагало да пътува и да отсъства от страната за повече от половин година. До този момент нямал криминални регистрации в България.

Източник: в. "24 часа"