У нас има изградени 12 инсталации за биогаз, докато в Германия те са над 450

Страната ни не е направила експертна оценка какъв е потенциалът от производството на енергия от биогаз, посочи Георги Стефанов от Световния фонд за дивата природа в България, цитиран от БНР.

Производство на биогаз в България

Реално тези 12 инсталации ни разпределят на едно от последните места, даже мисля, че сме на последно място в Европа. Тези хиляди инсталации, които са в Германия, и стотиците в другите страни в крайна сметка наистина дават възможността за диверсификация на енергийните доставки. 

Цените, които в крайна сметка са изключително важен компонент, когато говорим за енергийна независимост при производството на биогаз, са много ясни. Един киловатчас струва около 10 евроцента. 

Инвестиционните разходи за производството на един киловатчас електроенергия достигат около 1500 евро. Технологиите и цените са в аспекта на непрекъснато понижаваща се цена. Трендът върви надолу. 

Точно обратното е, когато говорим за внос на фосилни горива, какъвто е и газът от Русия, или АЕЦ. 

 Технологията

Самата технология за производството на биогаз, когато е съчетана с когенеративен принцип, т.е. производство на електрическа енергия, плюс производство на топлинна енергия, достига 90% коефициент на полезно действие. 

За съжаление България дори не е направила експертна оценка какъв е потенциалът на производството на енергия от биогаз, каза Стефанов.

Създаването на повече инсталации за биогаз би осигурило повече работни места и би забавило процеса на обезлюдяване на българското село, казаха още експерти при представянето на резултатите от европроекта "Устойчив газ", който приключва през март.