България отказа плана на Вишеградската четворка за затваряне на границите ни с Турция

Влизащите у нас през турската граница бежанци вече бягат от България само след няколко часа. В най-добрия случай чужденците прекарват тук два-три дни, докато намерят начин да продължат към Западна Европа, пише в. "Сега", позовавайки се на информация от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 

Масовите бягства от бежанските центрове са тенденция от месеци. Данните сочат, че от миналия август до края на януари по този начин са изчезнали 4102 души, а към днешна дата броят им е още по-голям.

Само след месец, с идването на пролетта, се очаква засилване на бежанския поток, а днес държавите от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, се събират, за да обсъждат мерки за спирането му, като едно от исканията е българското правителство да засили охраната на южната ни граница. 

От агенцията и МВР описват масова практика у нас - нелегално влезлите в България чужденци биват регистрирани, когато бъдат заловени. След това те заявяват, че искат да кандидатстват за статут и закрила. Полицаите ги карат в София в някой от центровете на ДАБ. Оттам обаче те изчезват често още същия ден, преди да са регистрирани отново и да им бъде открита процедура по даване на бежански статут. 

"Престоят на бежанците в РПЦ София (разпределителния център в кв. "Овча купел") е не повече от два-три дни, а понякога и няколко часа", гласи отговорът на агенцията.

Местните разказват, че въпреки засиленото полицейско присъствие в квартала коли непрекъснато товарят докараните от страната чужденци и ги откарват в неизвестна посока. Тъй като режимът в центровете е свободен и хората са задължени да се прибират само за нощувка, нищо не ги спира да избягат.

Виж още: Германски съд разпореди да не се връщат бежанци в България​

Профилът на бежанците се променя

Профилът на влизащите у нас чужденци се променя, сочи статистиката на МВР. На първо място по брой вече не са сирийците, както в началото на бежанската криза, а иракчаните. За периода 1-11 февруари у нас са влезли 529 граждани на Ирак и едва 160 сирийци. Иракчаните вече са 60% от общия брой. На трето място са афганистанците - 146 души. Към края на януари в София има само едно дете бежанец, което ходи на училище, сочат данните на ДАБ. То е дошло с баща си от Афганистан. Извън това няма и сериозни усилия от страна на държавата хората, които все пак остават у нас, да се интегрират.

Един от плановете за решение на проблема с нарастващия брой бежанци беше да бъдат затворени южните граници на България и Гърция, като мярка за затягане на сигурността. Планът, дело на Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария), обаче беше отхвърлен от Германия, а в последствие и от България. 

България с отказ на Вишеградската четворка 

Отказът на България да подкрепи плана идва след разговор на премиера Борисов с германския канцлер Ангела Меркел. По време на разговора също така министър-председателят е поискал от Меркел подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки всеки ден.

В понеделник заедно с министъра на външните работи Даниел Митов той трябва да участва в Прага в среща с лидерите на т.нар. Вишеградска четворка или В-4 (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) по въпроси на предстоящия в четвъртък и петък Европейски съвет - миграционната криза и проекта за споразумение с Великобритания. Вчера се разбра, че в Берлин не гледат на това събиране с добро око.

Виж още: Унгария арестува нелегално влизащите имигранти​

Вишеградците искат да подпомогнат България и Македония в засилване на охраната на границите им с Гърция, при положение че тя така и не успява да намали миграционния поток към Централна и Западна Европа. Това очевидно е и предохранителна мярка, в случай че шенгенските държави решат да възстановят контрола по вътрешните си граници за две години, ако Гърция не намали притока на мигранти в тримесечния срок, който ЕС даде вчера.

Ако Австрия и Германия възстановят паспортните проверки по целите си граници, а не по малки части от тях, както е сега, прииждащите мигранти биха се струпали на Балканите и в новите членки на ЕС от Централна Европа, създавайки там кризисна ситуация. Вишеградците искат да предотвратят това още на границата между България и Гърция. 

Междувременно става ясно, че въпреки всички мерки за сигурност, оградата от бодлива тел и цялостното негативно отношение към бежанците в Унгария, броят на имигрантите в страната нараства. 

Източник: в. "Сега", "Шпигел", "Ройтерс"