В отсъствието на Бойко Борисов размяната на реплики в Народното събрание продължи пет часа

Дебатите по внесения от БСП първи вот на недоверие към правителството протекоха в пленарната зала в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Мотивите на левицата, според които управляващите са се провалили в противодействието на корупцията, обобщи зам.-председателят на "БСП за България" Крум Зарков:

"Вотът черпи своите мотиви с непоклатимата логика, според която, когато едно правителство, което и да е то, не може да се справи с основния проблем пред страната, то просто фактически губи правото си да управлява. Корупционният тумор разяжда органите на нашата страна и това е видно с просто око. Виждат го класациите на Световната банка, на Световния икономически форум, на Европейската комисия, на "Трансперънси интернешънъл", виждат го и нашите съграждани..."

Правосъдният министър Цецка Цачева разкритикува БСП и определи твърденията им като "преднамерени":

"Да се твърди, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не само не може, но и не иска, "да противодейства на корупцията" е дълбоко невярно твърдение. Вие спекулативно изваждате само определени данни, за да доказвате една, повтарям, дълбоко невярна теза.

Преди дни, в Брюксел, министър-председателят Борисов заяви: "Корупция има навсякъде и водим огромна битка". Правителството изпълнява стратегическите документи и ангажиментите си последователно - да се противопоставя на това уродливо явление."

Въпреки че в пленарната зала бяха вицепремиерите Валери Симеонов, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и още няколко министри, от БСП настояваха министър-председателят също да бъде извикан в парламента. Лидерката на левицата Корнелия Нинова заяви:

"Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Разбира се, корупцията не е от вчера, не е и от днес, но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу корупцията - заплаха за националната сигурност. Корупцията е една от главните причини за бедността и за неравенствата."

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов обаче защити политиката на правителството за борба с корупцията:

"Къде видяхте политическа партия ГЕРБ в изграждането на паралелната държава? Във вашите мотиви сте се плъзгали по различни теми като един скиор, заобикаляйки същината. Как бихте ми отговорили, дами и господа от БСП, за постиженията на партия ГЕРБ по отношение на икономическия растеж и повишаващият се кредитен рейтинг на България? Вие, г-жо Нинова, се опитвате с последни сили да спасите политическата си партия с раздиращите се вътрешнопартийни проблеми и противоречия. Силата на нашата партия е в лидера Бойко Борисов, който без страх разкрива всички схеми, посочва лицата и ги предава на прокуратурата."

Остри реплики в хода на дебатите си отправиха депутатите Елена Йончева (БСП за България) и Делян Добрев (ГЕРБ). Журналистката за пореден път представи схемата за властови облаги от близки на бившия министър в Хасково, отправи и остри критики относно изграждането на преградното съоръжение на българо-турската граница.

"Как ще обясните на обществото, че при изхарчени 180 млн. лева за оградата по турската граница, още преди настъпването на зимата, тя започна да пада. Как ще обясните, че много по-добра ограда, като технически параметри, между Гърция и Турция струва значително по-евтино?"

Добрев отрече обвиненията й по т.нар. "Кумгейт" и я атакува заради нейни лични връзки със собственици на фирми, свързани с КТБ. Според БСП пробивите в оградата също са в резултат от корупционни действия. Вицепремиерът Валери Симеонов обаче отхвърли тези твърдения:

"Съборени места имаше и ще има. Няма нещо, което да прегради тази стихия при тези стръмни дерета в Странджа. Но, защо не казахте например, че където имаше съборена ограда имаше удвоени постове 24 часа?"

Симеонов нападна и лично Корнелия Нинова, като репликира, че вместо в наша версия на британската министър-председателка Тереза Мей, се превръща по-скоро в политическа Анита Мейзер - защото извършваното от соцлидерката било "поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП".

От ДПС на свой ред атакуваха и двамата вицепремиери от "Обединени патриоти". От движението намериха корупционни схеми в разпространение на националистически сувенири по българското Черноморие и в София, както и за участието им в "Луков марш" и събаряне на две пристройки на сгради на военното министерство.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори: "Не разбрах къде е корупцията. Може би това, че "Обединени патриоти", които тук, от тази трибуна, бяха наричани "крайни шовинисти и националисти", вадим очите на някои. Така е, господа, така и ще бъде. Българският народ се събуди и никога повече няма да позволи на една етническа партия да бъде балансьор и да решава съдбата на България."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни защо при гласуването в четвъртък партията му няма да подкрепи кабинета:

"Основният проблем на днешното мнозинство е липсата на ясна визия за управление. Ние не просто подкрепяме вота на недоверие за корупцията, а посочваме първопричината - средата, която генерира корупция, и некомпетентността на управляващите да управляват в съвременните условия."

В края на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира мотивите по внесения вот така:

"Няколко часа изгубихме и нищо не ни изненада. Този вот ще безуспешен и вие чудесно знаете това. Мотивите ви са странна и комична компилация между социологически проучвания, вестникарски изрезки и някакви смехотворни кьорфишеци."

Източник: БНР