Това се предвижда в предложения на депутати от ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката

Парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене законопроекта за енергийна ефективност. Те бяха наложени, тъй като срещу страната ни тече вече наказателна процедура заради забавянето им. Процедурата е в напреднала фаза, посочи председателят на енергийната комисия Делян Добрев, предаде от Би Ти Ви.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подчерта, че новият законопроект е съобразен напълно с изискванията на ЕК.

Изискванията на ЕК

Изготвянето на изцяло нов закон е наложено от факта, че европейската директива въвежда коренно нов подход за насърчаване на енергийната ефективност, като внася правно обвързващи мерки, с цел да подтикне държавите-членки да насочат усилията си в по-ефективното използване на енергията на всички етапи от енергийната верига - от преобразуването на енергията, нейния пренос и разпределение до крайното й потребление.

Край на преференциите за новите ВЕИ

До края на днешния ден ГЕРБ ще внесат своите предложения за промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене, които предвиждат отпадане на преференциалните цени за енергията от възобновяеми източници поради достигане на националната цел за енергия от ВЕИ, коментира пред журналисти Делян Добрев.

Евентуално приемане на тази точка би довело до това всички фотоволтаици, ветрови генератори, централи на биомаса и вецове да трябва да продават еленергията си на свободния пазар. Изключение се прави само за фотоволтаиците на покривите и за тока от животински торове. ВЕИ-тата, които вече са присъединени, ще продължат да ползват преференциалните цени, тъй като имат договори.

Промени и в ДКЕВР

Основно промените в Закона за енергетиката са насочени към промяна на състава и избора на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Добрев каза, че има предложения от други парламентарни групи ДКЕВР да се раздели на два отделни състава с два председателя, но че ГЕРБ стои зад идеята за увеличаване на състава на комисията и за разделянето на два състава, но с един председател.

По повод публикации в медии, че се обмисля разделяне на НЕК на четири отделни дружества с цел да се намали дефицитът, Добрев каза, че с него не са били обсъждани такива идеи.