Секретна разработка е подслушвала телефоните и е следяла личната кореспонденция на лица от протестите

По време на протестите срещу кабинета "Орешарски" е имало подслушване на хора от протеста. Те били част от секретната оперативна разработка "Червеи", предназначена за придобиване на информация и контрол на протестиращите, съобщава "Фактор", позовавайки се на свои източници в сектор "Сигурност".

Разработката е обхващала не само подслушване на телефони чрез СРС-та, но и лична кореспонденция в социалната мрежа и проследяване на "оперативно интересни лица".

Първоначално - търсене на къртици

Разследването първоначално започнало от отдела за вътрешна сигурност на МВР, като целта му било да се установи дали и откъде има изтичане на информация от оперативните звена на МВР към медии и граждански структури. По искане на МВР разрешение за разработката е дадено от Софийски градски съд, а самото изпълнение е възложено на специализираното звено към ДАНС. Там информацията била събирана и анализирана. Все още не е ясно за какво е използвана и дали е съхранена.

Продължителността на разработката "Червеи" била почти цяла година, като законният срок за използване на СРС-та е 6 месеца, но вероятно шефовете в спец службите документално са преоформяли исканията за контрол.

Колко са били подслушвани?

Все още не се знае колко точно са засегнатите от "Червеи" лица, като броката им може да достигне няколко хиляди граждани, които са били обект на тотален контрол.

Според източниците на сайта бюрото за контрол на СРС-та, ръководена от Бойко Рашков, вече е извършило обстойна проверка и е изготвен специален доклад за неправомерните действия на институциите, който ще бъде връчен на държавното обвинение.

Най-вероятно "Червеи" е същата разработка, за шефът на вътрешната парламентарна комисия ген. Атанас Атанасов спомена, заявявайки, че операцията в Лясковец далеч не е най-скандалния случай в МВР, докато Светлозар Лазаров е бил главен секретар.