От британската хранително-вкусова промишленост се притесняват, че оттеглянето на европейските гастарбайтери може да доведе до сериозно повишение в цените на храните

Великобритания рискува значително повишаване на цените на храните, ако не гарантира правото на труд на гражданите на ЕС, предупреждават от 30 асоциации от хранително-вкусовата промишленост на Острова и призовават британското правителство да вземе мерки за решаване на проблема. 

В отворено писмо, публикувано във в. "Гардиън", от хранително-вкусовата промишленост напомнят, че европейските гастарбайтери имат важна роля в индустрията, а някои вече започват да я напускат. Асоциациите призовават правителството да увери емигрантите, че те имат право да останат, като по този начин се гарантират и цените на хранителните продукти.

Все още не е ясна позицията на британското правителство по въпроса с чуждестранните работници. Единственото официално послание оттам е, че аргументите са чути и ще бъдат обмислени.

Близо 4 млн. души във Великобритания са заети в производството и търговията с храни и напитки. Конкретно в производството под една трета от служителите са британци.

"Работниците от ЕС, някои от които вече напускат Великобритания, играят значима роля за това храната да е достъпна и качествена (...) Важно е да се отбележи, че те са много гъвкави и извършват както неквалифициран, така и квалифициран труд", казва се още в писмото.

Според много от фермерите на Острова просто няма достатъчно местни хора, които да искат да се занимават със земеделие. "В сектора има тревога, че реколтата ще гние по полетата, тъй като няма да има работна ръка", споделят пък представители на асоциациите пред Би Би Си.

Доскоро хора от цяла Европа, включително България, търсеха заетост в хранително-вкусовата промишленост във Великобритания. След като британците гласуваха за напускане на ЕС обаче емигрантите се чувстват несигурни и много от тях вече се оглеждат за работа в други държави.

Източник: "Гардиън", Би Би Си