Второто издание на кино-литературния CineLibri (5-16 октомври) посреща още Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн

Над 100 прожекции на 18 игрални и един документален филм в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен  са в програмата за второто издание на фестивала CineLibri.

Откриването е на 5 октомври в зала 1 на НДК, където Фредерик Бегбеде ("Уна&Селинджър", Windows on the World) представя лично новия си филм "Идеалът", екранизация по бестселъра му "Помощ, простете".

На церемонията френският писател и кинорежисьор ще стане първият носител на почетната статуетка за насърчаване на симбиозата между кино и литература.

Бегбеде ще има и втора среща с публиката - на 6 октомври, отново в 19 ч., когато представя в кино "Люмиер" екранизацията на "99 франка" от режисьора Ян Кунен с участието на Жан Дюжарден. Преизданието на друга негова култова книга, "Романтичният егоист", там ще се продава с намаление и подпис от самия Бегбеде преди и след прожекцията.

Още няколко световноизвестни имена гостуват на кино-литературния форум.

На 12 и 13 октомври холандският писател Арнон Грюнберг показва екранизацията на романа си "Тирза", удостоен с редица литературни отличия.

На 14 и 15 октомври живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел открива лично прожекциите на филма "Обслужвал съм английския крал" по едноименния роман от Бохумил Храбал, с нашия Иван Бърнев в главната роля.

Сред гостите на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн като представител на амбициозния френско-български екип, който стои зад документалния филм "Книжарят", посветен на големия френски писател Ромен Гари.

Паралелните прояви включват две творчески ателиета по сценарно писане като част от конкурса Jameson First Shot - глобално партньорство между "Джеймисън" и продуцентската компания Trigger Street Productions на актьора Кевин Спейси. В два поредни дни българските сценаристи ще се обучават от два международни тандема - Арнон Грюнберг и Тео Чепилов на 13 октомври и Иржи Менцел и Георги Тенев на 15 октомври.

Дни преди световната премиера у нас може да се гледа режисьорският дебют на Юън Макрегър "Американска идилия", адаптация по романа "Американски пасторал" от Филип Рот. На екрана му партнират актрисите Дженифър Конъли и Дакота Фанинг.

Втората ключова прожекция в зала 1 на НДК е на 11 октомври, когато е българската премиера на биографичната драма "Геният", по кината у нас от 16-и.

Филмът пренася на екран едноименната книга от А. Скот Бърг за Максуел Пъркинс, създал гении като Хемингуей и Фицджералд.

В главния герой се превъплъщава Колин Фърт, а му партнират Никол Кидман и Джуд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф.

Във филмовата селекция от екранизации на съвременни и класически литературни произведения се нареждат още "Вечност" с Одри Тоту ("Амели") в главната роля, "Тя" на Пол Верховен с грандамата на френското кино Изабел Юпер, "Небостъргач" по излязлата наскоро и на български антиутопия от Дж. Г. Балард.

Почитателите на вечните филмови класики могат да видят екранизацията на романа от Харпър Ли "Да убиеш присмехулник", "Като гореща вода за шоколад" по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано по "Любовникът" от Маргьорит Дюрас и "За мишките и хората" - адаптация по Джон Стайнбек, една от знаковите истории в съкровищницата на американската литература.

Освен в зала 1 на НДК, прожекциите в София са в кината "Люмиер" и "Одеон", Дома на киното, Евро Синема, Културен център Г8, Френския културен институт, а в страната - във Фестивалния и конгресен център Варна, Cinemagic в Търговище, кино "Космос" в Ловеч, Cinelux във Видин, кино "Метропол" във Враца и др.

Непосредствено преди и след прожекциите екранизираните книги ще се предлагат с отстъпка до 30% от коричната цена.

Източник: "Колибри"