БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, които развиват скорост до 160 км в час. Те ще струват на железниците 210 млн. лв., но ще се изплащат в продължение на 7 години

Те ще бъдат пуснати по линията София-Бургас, която скоро ще бъде в състояние да поеме движението на такива скоростни влакове, каза изпълнителният директор на "БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров, цитиран от "Труд".

Железницата, която за малко щеше да спре движението на една шеста от влаковете си заради недостигащи 40 млн. лв. субисидия, 

не разполага с парите, необходими за новите мотриси

Владимиров обясни, че намерението е БДЖ да плаща придобивката си в продължение на 7 години. За тази цел ще отиват по 30 млн. лв. всяка година, като сумата за този капиталов разход бъде гарантирана в предстоящата дългосрочна програма за финансово оздравяване на железниците.

Парите ще дойдат от бюджета, като капиталов трансфер

твърди шефът на БДЖ.

"Една година ще отнеме само производството на влаковете, които ще поръчаме на отделни етапи на фирмата, спечелила търга. Започваме още сега подготовката на поръчката, защото 7-годишната програма за финансово оздравяване трябва да се приеме от правителството и от парламента до средата на февруари", уточни Владимиров.