Напредък в зелените технологии

Представете си да можете да зареждате телефона си, докато си карате колело в парка. Това вече е възможно, след като консорциума Bambootec от Юкатан, Мексико, е създал бамбуков велосипед, който превръща въртенето на педалите в електричество за зареждане на мобилни устройства, пише GreenTech.

Бамбуковото колело има и навигационно табло в кормилото, което измерва разстояние и време и има възможност за Bluetooth връзка.

Устройство

Добиването на енергия е възможно благодарение на конвертор, направен от електрическа верига, вградена в джантата, като електричеството се пренася по кабел, вграден в рамката на велосипеда, минаващ под седалката, който улавя и преобразува кинетичната енергия в електричество. Има и добавен регулатор, който трябва да тагантира, че електричеството, генерирано от велосипеда, бива равномерно разпределено, за да няма разлики заради скоростта или рязкото спиране.

Самата рамка е сглобена от бамбукови пръчки и смола, вместо от метал, което прави велосипеда много здрав, лек и устойчив, а цялостното производство се извършва от местни хора.

Виж още: Нови слънчеви панели могат да обезсмислят изкопаемите горива

Въпреки че идеята за електричество, произведено от велосипеди, не е нова, тя е особено полезна в конкретния регион, където спирането на тока за часове е нещо нормално и част от ежедневието.