От известно време насам тревогата нараства. Ислямският екстремизъм, който надхвърля границите на Ирак и се простира в Близкия изток и Африка, намира ползотворна почва за мобилизация на младежи джихадисти в Европа

Обхванати от голяма тревога заради растящия брой доброволци, които отиват да се бият в Близкия изток, балканските държави се опитват да овладеят тази тенденция, за която допринася общият икономически застой, превърнал района в земя за вербуване от джихадистите, пише АФП. 

Стряскаща статистика

Повече от 5 млн. мюсюлмани – почти колкото във Франция – но при население общо от едва 20 милиона - живеят в страните от бившата Югославия, чиито икономики бяха опустошени от поредица кървави конфликти през 90-те години на миналия век, както и в Албания, една от най-бедните европейски държави. 

Според френски медии, които цитират доклад, приписван на американското ЦРУ, стотици от тях да се влели в редиците на "Ислямска държава" (ИД) – число, което ги нарежда непосредствено след доброволците от Йордания, Саудитска Арабия и Тунис. 

Косово, което от 2008 г. е независимо от Сърбия, е затънало в дълбока политическа криза и постоянна корупция и практически не предлага никаква надежда на младите хора, отбелязва Блерим Латифи, специалист по религиозните въпроси в университета на Прищина. 

Важен фактор е липсата на икономически възможности за младите в Косово, което оставя вратата отворена за вербуването им от съмнителни групировки, изтъква той. 

Индокринирането и вербуването на доброволци е насочено към най-бедните слоеве от населението и главно гимназистите, отбелязва Висар Дуричи, журналист, специалист по въпросите, свързани с исляма; неотдавна той бе заплашен с обезглавяване от косовски ислямисти. 

Вербуването

Радикални имами, често учили в арабските страни, са натоварени с тази задача и това се финансира от чужбина. Предпочитани са гимназистите без перспективи, които, приемайки фанатизма, се надяват да подобрят социалното си положение, изтъква той. 

Джихадистката групировка набира кандидати, използвайки всякакви средства, като се започне от пропаганда в онлайн издания и се стигне до новите технологии и социални мрежи, където мобилизира младежи, обещавайки им подслон, храна и заплата. 

Значителна е и активността на групировката в популярния профил ask.fm. Конкретното електронно издание има 40 милиона потребители, повечето от които са на юношеска възраст. Електронните страници съдържат малък наръчник за това как заинтересованите могат да се включат в средите на джихадистите, как да пътуват и да не провокират съмнения, до това къде би било по-изгодно да се сдобият с валута.

Кандидат-джихадистите биват уведомявани, че трябва да си извадят визи за Турция и че трябва да разполагат с повече пари в брой. Те получават също информация за вида зарядни устройства, които трябва да купят, за да може да ползват смартфоните си. 

Най-важният съвет е да пътуват с незначителен багаж, но да носят със себе си смартфони, тъй като има интернет кафета и къщи с интернет в районите, завладени от джихадистите. 

Заинтересованите получават също и строги предупреждения да оставят вкъщи всичко, което би могла да има връзка с исляма, като религиозни книги, четива или телефонни номера и компютри, свързани със “свещената война” – джихад.

Западните Балкани

В Босна стотици ислямистки бойци се присъединиха към босненските мюсюлмански сили по време на войната от 1992-95 г. в републиката. След конфликта известен брой мюсюлмани в Босна – общност, която е предимно умерена, възприеха доктрината и начина на живот, вдъхновени от саудитския интегризъм (уахабизма), какъвто нямаше в страната преди войната. 

В районите от Сърбия и Македония, където мюсюлманите са мнозинство, положението е сходно. С разпокъсването на Югославия се отвори идеологическа пропаст, която бе запълнена от радикални и националистически религиозни програми – отбелязва сръбският ориенталист Дарко Танаскович. 

Мюсюлманите на Балканите, които принадлежат към умерени течения, преди всичко в бившата Югославия, бяха част от предимно светско общество. Това се промени с конфликтите в Босна и Косово, които дадоха възможност на много по-радикални елементи, на теолози и активисти - "бойци на Аллах" - да се внедрят в района, подчертава той. 

Тези движения при определени условия може да предизвикат сериозни смутове на Балканите, които за радикалните ислямисти представляват нещо като "слабото място на Европа", предупреждава Танаскович. 

Ответни мерки 

Мащабите, които това явление е придобило, личат и от неотдавна гласувания закон в Косово, криминализиращ участието в чужди военни или паравоенни организации. Ответни мерки предприе и правителството на Босна и Херцеговина, променяйки наказателния кодекс на страната. Все пак вълната от доброволци, пристигащи във воюващите зони, не изглежда да намалява въпреки законодателните намеси.. 

В началото на септември бяха арестувани 16 ислямисти в Босна, която от април има ново законодателство, предвиждащо наказания до 10 г. затвор за джихадистите и техните вербовчици. 

В Косово 55 ислямисти, от които 12 имами, в това число влиятелният имам на голямата джамия на Прищина Шефкет Красничи, бяха арестувани по подозрение, че проповядват радикален ислям.

На Запад

Подобна активност се забелязва и в други европейски страни. Около две хиляди младежи вече са напуснали стария континент, за да се включат в редиците на групировката "Ислямска държава", повечето от които са от Великобритания. 

Британският премиер Дейвид Камерън вече би тревога, като предупреди, че твърде вероятно е да бъде направен опит за удар на британска територия. Той поясни, че британските власти вече взимат мерки за предотвратяване на достъпа на доста британци до воюващите райони.

На същата вълна бе и изказването на баронеса Невил Джоунс, бивша председателка на комисия по разузнаване, която потвърди, че Обединеното кралство "изнася" джихадисти в горещите точки на планетата. От друга страна, преди няколко седмици в Испания бе разбита мрежа за мобилизация на младежи за сметка на групировката "Ислямска държава", начело с бивш затворник от Гуантанамо.