България на едно море и един океан

Български бизнесмен предложи да присъедини към България остров в Тихия океан с площ 27 хил. кв. км - почти колкото Белгия. Предложението е отправено до президента Росен Плевнелиев от бизнесмена В. Б., съобщава "24 часа".

Островът се намира в Тихия океан на около 1000 км северно от Нова Зеландия. Специфичното за него е, че е плаващ и е образуван от изригване на вулкан през 2012 г. Този факт е спомогнал за завладяването му от експедицията, организирана от В. Б.

Възползвайки се от вакуум в международното право, бизнесменът е решил да завладее острова. В. Б. сам организирал експедиция, която поставила там вимпел на неговата фирма. Сега островът е вписан като актив на офшорна компания, притежавана от българския бизнесмен.

Вместо обаче да запази острова изцяло като актив на компанията, той решава да го предостави на България, като по този начин държавата ще разшири границите си, получавайки и изключителна икономическа зона в Пасифика с площ, по-голяма от Черно море.

Самият остров е природен феномен, тъй като е плаващ из океана, образуван от вулканично изригване, дължината му е 480 км, а ширината 57 км. Собственост е на регистрираната в Панама компания на В. Б. "Ван Мепел Инк" от 2013 г., пише той в писмото си до президента Росен Плевнелиев, с което той предлага на държавата да присъедини имота му към България.

Виж още: Топ 5 на най-красивите острови за 2014 г.

Въпреки появилите се предложения да обяви острова за независима държава, бизнесменът държи да го обяви за българска територия, като дори предлага 10% от острова да стане държавна собственост. По този начин България ще има право и на 10% от парите, които биха били спечелени, ако островът бъде продаден.

За сега островът няма име и е записан в активите на панамската компания само със сигнатурата YJNI. Той е образуван от изригване на вулкан, като при бързото си охлаждане лавата е задържала в себе си газовете от изригването и по този начин е образувала огромен скален блок от пемза, който е по-лек от водата и се носи на повърхността на Тихия океан.

За пръв път е описан от пилоти на новозеландските военновъздушни сили. Нова Зеландия, както и островите Фиджи и Кук, които също са наблизо, не са предявили претенции към него, защото е извън техните териториални води. Обявявайки го за актив, компанията "Ван Мепел Инк" го превръща просто във вещ и единственото, което може да направи, е да го раздроби.

Виж още: Зеленият остров на света

Ако държавата реши да го обяви за своя територия, тя би имала и владение от три морски мили в околовръст като териториални води и 200 морски мили като изключителна икономическа зона или иначе казано България би имала правото върху рибните богатства и на евентуални залежи на нефт, газ и всякакви други изкопаеми на дъното на океана, обяснява пред "24 часа" В. Б.

Ако островът бъде продаден като материал, цената му би могла да достигне до 5 трилиона долара.