Лекарството, което атакува вируса на ХИВ в лимфните възли, като същевременно повишава функционалността на имунитета на заразения, е приложено успешно върху 31 пациенти и се очаква разрешение за масово разпространение

Лекарство срещу СПИН, измислено от българин, е преминало успешно клинично изпитване върху 31 пациенти в столичната Инфекциозна болница.

"Лекарството е направено от имунни клетки от прасе и атакува вируса на ХИВ в лимфните възли, като същевременно повишава функционалността на имунитета на заразения. Странични ефекти до момента не са констатирани", коментира пред "Дарик" Димитър Савов, който финансира проекта.

"Всичко това е на база клетки от прасе плюс ензими, но не е толкова лесно както звучи. То е плод на един 30-годишен труд на български лекар, който още преди 10 ноември (бел ред. 1989 г.) в "Антибиотик"-Разград имаше най-модерната лаборатория в Европа. Още тогава той направи първите ракови лекарства. След 10 ноември това беше разрушено много бързо, самият лекар - д-р Жабилов, остана без лаборатория и без нищо. Аз помогнах да се установи в САЩ, там организирахме лаборатория и продължихме с научноизследователската дейност", разказва Савов.

"Сега първият патент, който е за лечение на ХИВ/СПИН, сме преминали първите три фази, Очаква се последната четвърта - разрешение за масова употреба. Третата фаза  - клинично изпитание върху пациенти, болни от ХИВ/СПИН, проведохме на територията на Инфекциозна болница в София. Резултатите, доказани с най-добрите научни методи в света, са изключително добри", пояснява той.

Виж още: Чарли Шийн и още 15 звезди, които живеят (или умират) с вируса на СПИН

"Лекарството е съвместимо с всички антиретровирусни терапии в момента и ги подпомага в посока за увеличаване на имунния статус и на понижаване на вирусния това. Изпробвали самостоятелно върху раковоболни пациенти и също дава добри резултати", обяснява още Димитър Савов.

"Много добър резултат се получава със съвременните антиретровирусни терапии, когато се прилага, защото те атакуват бързо, вирусното натоварване го снишават в кръвта, докато нашето лекарство атакува вируса в депата и в лимфните възли, а също така и повишава всички имунни клетки. Съвместимостта със съвременни антиретровирусни терапии е 100%", уточнява още той.

Източник: "Дарик"